Romania locurilor frumoase

Muzeul Memorial Ady Endre

Muzeul Memorial Ady Endre, Oradea

Profil principal: Memoriale - Istoria literaturii

Inaugurarea Muzeului Memorial "Ady Endre" a avut loc la 26 mai 1955. In organizarea acestuia, un rol important l-a avut scriitorul oradean Tabery Geza, unul din fostii prieteni ai lui Ady.
Muzeul este gazduit de cladirea fostei cafenele "Muller", deosebit de populara la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Constructia initiala, finalizata in 1869 in piata din fata sediului Prefecturii Bihor, si-a capatat forma actuala in cursul reconstructiei din 1895. Acest cochet local, cu terasa, a fost un loc preferat, pe atunci, de tanarul poet maghiar Ady, nu numai pentru a petrece, conform uzantelor vremii, ci si pentru a lucra. Potrivit traditiei, in sezonul estival, in coltul din dreapta al terasei se afla masa lui, pe care a redactat multe dintre reportajele si articolele sale.
in actuala expozitie, inaugurata in 2003, accentul cade pe prezentarea vietii si activitatii oradene a lui Ady, reconstituind, in cele doua incaperi laterale, atmosfera redactiilor si cafenelelor acelor vremuri.

Program : luni: inchis; marti, joi, sambata: 10.00 - 15.00; miercuri, vineri, duminica: 10.00 - 14.00, 16.00 - 18.00
Adresa: Strada Parcul Traian nr. 1, ORADEA, Bihor

Localizare Muzeul Memorial Ady Endre

Scrie review Muzeul Memorial Ady Endre

Ai vizitat Muzeul Memorial Ady Endre? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii