Romania locurilor frumoase

Teatrul Victor Ion Popa

Teatrul Victor Ion Popa, Barlad

Barladul, stravechi oras asezat pe cursul inferior al raului ce-i poarta numele, la rascrucea drumurilor comerciale ce duceau spre Bizant sau spre regiunile Cehiei si Moraviei, spre Lemberg sau spre Hansa teutonica de la Marea Baltica, atesta urme de locuire pe aceste meleaguri, inca din mileniile VI-V i.e.n. Orasul isi are inceputurile in Evul Mediu timpuriu, prima atestare documentara fiind intalnita intr-un act din 1174.

Marele carturar Dimitrie Cantemir avea sa-l numeasca "cel mai de seama targ al Moldovei de Jos", atunci cand, pentru o perioada, capatase statutul de "Scaun al Tarii de Jos".

Primele marturii despre existenta unui nucleu al artei teatrale la Barlad dateaza din 1860, cand prof. Ion Popescu, directorul de atunci al Scolii primare nr. 1, cerea printr-un raport ca "Ion Smeu, adjunctul clasei a II-a, sa fie scos din invatamant intrucat joaca pe scena teatrului local unde era angajat cu contract si salar." Din alte documente ale vremii, pastrate la Muzeul "Vasile Parvan", se constata ca, incepand cu prima jumatate a secolului al XIX-lea, exista o sala de teatru la Barlad, unde jucau elevii diferitelor scoli si unde dadeau spectacole publice trupele sosite in turneu in mica urbe moldava. Publicul barladean s-a putut bucura de prezenta in mijlocul sau a catorva nume legendare ale teatrului romanesc, precum Matei Millo, Aristitzza Romanescu sau Constantin Nottara.

La inceputul secolului al XX-lea, arta teatrala locala, desi prezenta in viata comunitatii, statea inca sub auspiciul nefavorabil al instabilitatii si amatorismului. Treptat, se netezeste calea catre aspiratii mai inalte, ca aceea a infiintarii unui teatru profesionist. Acest deziderat devine realitate palpabila in seara zilei de 28 decembrie 1955, cand are loc spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Barlad, cu piesa (jucata in premiera pe tara) "Mielul turbat", de Aurel Baranga, in regia lui Sica Alexandrescu.

Cu prilejul unui an de activitate, in 1956, teatrului i se confera, la cerere, numele eminentului om de cultura, fiu al Barladului, Victor Ion Popa. Acest eveniment a fost marcat de spectacolul cu piesa "Take, Ianke si Cadar". Textul a constituit, de-a lungul anilor, garantul succesului, inregistrand peste 600 de reprezentatii, fiind reluat in cinci variante de montari scenice, in repertoriul permanent.

De la spectacolul inaugural din 1955 si pana astazi, teatrul a respectat o politica repertoriala avand ca repere valoarea artistica si diversitatea. Texte din literatura dramatica romana si universala au devenit spectacole de succes si veritabile evenimente culturale. Dintre acestea, spicuim: "O scrisoare pierduta", de I.L.Caragiale, "Dezertorul", de M. Sorbul, "Gaitele", de Al. Kiritescu, "Mitica Popescu", de Camil Petrescu, "Barbierul din Sevilla", de Beaumarchais, "Platon" si "Notiunea de fericire", de Dumitru Solomon, "Puterea intunericului", de L. Tolstoi, "Doi tineri din Verona", de W. Shakespeare, "Mama", de D.R.Popescu, "Sa nu-ti faci pravalie cu scara", de Eugen Barbu, "Luna dezmostenitilor" si "Anna Christie", de E. O'Neill, "Citadela sfaramata", de Horia Lovinescu, "Rinocerii" si "Scaunele", de Eugene Ionesco. Meritorie si generoasa s-a dovedit a fi si contributia unor personalitati ale vietii culturale romanesti, precum Sica Alexandrescu, Radu Beligan, Dina Cocea, Marcela Rusu, Mihai Tofan, Adriana Leonescu, Mihai Madescu, Valentin Silvestru, Radu Popescu, Constantin Paiu, Stefan Oprea, care au sprijinit dezvoltarea si promovarea activitatii Teatrului "V.I.Popa".

Din dorinta realizarii unor spectacole de inalt nivel artistic si a confruntarii publicului cu cele mai noi provocari si probleme ale creatiei teatrale, a fost initiat in 1976 "Colocviul tinerilor regizori din teatrele dramatice", manifestare de larg interes in randul oamenilor de teatru si nu numai, sistat dupa 5 editii de catre oficialitatile comuniste din "prudenta ideologica". in cadrul colocviului organizat in 1995, a fost pentru prima data decernat Marele Trofeu de Regie spectacolului "Scaunele", de E. Ionescu, in regia lui Dorin Mihailescu.

In ultimii ani, Teatrul "Victor Ion Popa" si-a intensificat activitatea de promovare a spectacolelor sale prin intermediul turneelor efectuate in tara si strainatate. in 1996, s-au pus bazele unei colaborari fructuoase si de lunga durata cu Asociatia Culturala si Amicala Romana, condusa de d-l Gabriel Penciu, avand ca prim scop mai buna cunoastere a artei teatrale romanesti in spatiul cultural francez. Datorita succesului repurtat, actorii barladeni au onorat in repetate randuri invitatia de a juca la Strasbourg, atat pentru publicul local, cat si pentru diaspora, in spatii conventionale si neconventionale, veritabila provocare si posibilitate de largire a orizonturilor.

Sursa: www.tvipopa.ro

Localizare Teatrul Victor Ion Popa

Scrie review Teatrul Victor Ion Popa

Ai vizitat Teatrul Victor Ion Popa? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii