Romania locurilor frumoase

Sarbatoarea Trifonului

Sarbatoarea Trifonului, Judetul Dolj

Sarbatoarea Trifonului - patronul spiritual al viilor, 1 februarie
La intai ale lui Faurar, in ajunul intampinarii Domnului, Biserica Ortodoxa il celebreaza pe Sf. Trifon, sau Trif, cu varianta Trif Nebunul - asa cum este cunoscut in cadrul comunitatii traditionale romanesti.
Sarbatoarea Sfantului Trifon nu este specifica zonei Olteniei cum s-ar putea crede, ci se practica in realitate in toata tara.
Personaj mitologic, aparent fara nici o legatura cu personajul religios, Trif este in acceptie pagana protectorul plantelor fertile, impotriva daunatorilor (gandaci, insecte), iar in acceptie crestina, protectorul vitei de vie.
in zona Olteniei, Triful este identificat prin Sfantul Trifon si este considerat patronul spiritual al viilor; de aceea se sarbatoreste acolo unde exista suprafete mari cultivate cu vita de vie, in special la Segarcea, Cerat, Galicea Mare, Izvoare (Corlate).
Din timpuri stravechi, locuitorii Segarcei se strangeau in dimineata acestei zile cu carutele cu cai, cu plostile cu vin, cu mancare si, in mare alai, se deplasau in "plaiul viilor" unde preotul facea o sfestanie, stropind astfel cu agheasma de la Boboteaza, viile si pomii fructiferi. Slujba oficiala avea un caracter de invocare a ajutorului divin in lupta contra daunatorilor, dar si de fertilizare pentru noul an agrar: "Stapane, cauta in sfant lacasul Tau spre agonisita aceasta si binecuvinteaza spre viile acestea ale Segarcei, fereste-le de toata fermecatura vrajei, de toata rautatea, de ispita viclean si uneltirea oamenilor rai si da viei acesteia roade la vreme plina de binecuvantarea Ta si departeaza de la ea toata fiara si salbaticiunea, si viermele, musca, seceta, rugina, arsita si vanturile care aduc stricaciune. Doamne miluieste! Se binecuvanteaza viile acestea, holdele acestea cu aceasta apa sfintita, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin!"
Rugaciunea se spunea de trei ori si, in acelasi timp, cu busuioc muiat in apa sfintita, se stropeau viile catre toate punctele cardinale.
Ritualul se incheia cu un ospat imbelsugat, semn al abundentei, stropit cu vin de calitate, semn al rodului viei pentru anul care incepea.
Aflata initial in plan ritual, sarbatoarea Sfantului Trifon trece astazi, insa, din ce in ce mai evident in planul spectacularului, al manifestarii golite de orice continut magico-religios, obiceiului incepand sa i se "propuna" mai multe practici straine.

Scrie review Sarbatoarea Trifonului

Ai vizitat Sarbatoarea Trifonului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii