Romania locurilor frumoase

Rezervatia de liliac Valea Oilor

Rezervatia de liliac Valea Oilor, Judetul Tulcea

Rezervatia de liliac Valea Oilor (0,35 hectare) se afla in partea central-nordica a Podisului Babadag, la 10 km distanta de localitatea N. Balcescu si la 2 km spre vest de soseaua DN Tulcea-Bucuresti, intre localitatile Ciucurova si N. Balcescu, pe un versant sudic, intr-o zona calcaroasa.
Rezervatia de liliac Valea Oilor isi propune sa ocroteasca si sa conserve o padure de liliac, de 0,15 hectare.
Rezervatia de liliac "Valea Oilor" (Arie protejata botanic) - Rezervatia, aflata pe teritoriul administrativ al comunei Ciucurova, este amplasata pe un versant inferior al Vaii Oilor, sudic cu inclinare de 30 grade pe substrat calcaros. Aceasta face parte din podisul Babadag, unitate sedimentara de varsta cretacica constituita din calcare marnoase, calcare grezoase si conglomerate. Zona este incadrata in climatul continental, unitatea microclimatica Atmagea caracterizata prin valori termice moderate iarna si primavara, moderat calde vara si toamna. Vegetatia rezervatiei este reprezentata printr-un arboret xeroterm submediteranean avand forma unui mic palc. Acesta se prezinta ca o rariste de stejar pufos (Quercus pubescens) cu mojdrean(Fraxinus ornus) si carpinita (Carpinus orientalis).
Sub acest strat arborescent vegeteaza un palc de liliac (Syringa vulgaris) pe o suprafata de 0,15 ha, propus ca rezervatie integrala, restul constituind zona tampon.
Palcul de liliac are o structura compacta, deasa cu drajonare perimetrala abundenta, stare de vegetatie foarte buna.
Diametrul maxim al exemplarelor de liliac este de 8 cm iar inaltimea maxima de 3 m. Compozitia arborescent este diversa, remarcandu-se in mod deosebit speciile rare ca: par(Pyrus eleagrifolia) si stejar(Quercus virgiliana) sau specii frecvente ca: sorb(Sorbus torminalis),stejar brumariu(Quercus pedunculiflora), par salbatic(Pyrus pyraster). Stratul arbustiv, in afara de liliac se caracterizeaza prin prezenta speciilor porumbar(Prunus spinosa), voniceriul(Euonymus europaea),corn(Cornus mas), paducel(Crataegus monogyna). in stratul ierbos este reprezentativa specia pontic-mediteraneana sparanghel salbatic(Asparagus tenuifolius).

Localizare Rezervatia de liliac Valea Oilor

Scrie review Rezervatia de liliac Valea Oilor

Ai vizitat Rezervatia de liliac Valea Oilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii