Romania locurilor frumoase

Rezervatia de liliac Fantana Mare

Rezervatia de liliac Fantana Mare, Judetul Tulcea

Rezervatia de liliac "Fantana Mare" se afla in partea central-vestica a judetului Tulcea (la limita Podisului Babadag cu Podisul Cosmincei), pe teritoriul sudic al satului Fantana Mare, in apropierea drumului judetean (DJ222R) care leaga localitatea Stejaru de satul Cerbu, pe drumul dintre satul Fantana Mare si Slava Rusa (Manastirea Uspenia).

Rezervatia de liliac "Fantana Mare" (Arie protejata botanic) - Rezervatia, aflata pe teritoriul administrativ al comunei Ciucurova, este amplasata pe un versant al Vaii Baspunarului, cu expozitie Sud -Vestica si inclinare de 20 grade. in Podisul Babadag, datorita infiltrarii apelor in substratul calcaros, reteaua hidrografica este slab dezvoltata.
La baza versantului se afla Valea Baspunarului, curs de apa permanent. Precipitatiile medii anuale inregistreaza valori de 570-650 mm. Ploile au adesea un caracter torential in sezonul de vegetatie. Zona este incadrata in climatul continental, unitatea microclimatica Atmagea caracterizata prin valori termice moderate iarna si primavara, moderat calde vara si toamna. in rezervatie creste spontan si se inmulteste vegetativ specia liliac(Syringa vulgaris) ce are un caracter de raritate si unicitate in judetul Tulcea. Aceasta specie formeaza aici un palc in suprafata de 0,13 ha ce constituie zona de rezervatie integrala; palcul are structura compacta, deasa, cu o drajonare abundenta spre exterior, exemplarele de liliac avand dimensiuni maxime de 60 cm respectiv inaltimi maxime de 5m. in interiorul palcului vegeteaza izolat exemplare mature de par paduret (Pyrus pyraster) si exemplare tinere de ulm. in zona tampon apar arbusti de porumbar (Prunus spinosa) si paducel (Crataegus monogyna) precum si vegetatie ierboasa stepica.

Localizare Rezervatia de liliac Fantana Mare

Scrie review Rezervatia de liliac Fantana Mare

Ai vizitat Rezervatia de liliac Fantana Mare? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii