Plaja Sulina
Plaja Sulina, Sulina
La Sulina se intampla ultima minune a Dunarii, varsarea in Marea cea Mare, invitandu-ne sa-i cunoastem frumusetea trecutului si pe cea a prezentului, viata ei in intreaga complexitate. Astazi, mai mult decat oricand, trebuie sa cunoastem aceasta zona.Sulina este locul sensibilelor daruri facute de natura, e locul in care Dunarea, fluviul cu adevarat european, isi incheie misiunea. Spiritul Dunarii, de la izvoare la varsarea in Marea Neagra ne anima cu istoria si prezentul sau. Vine din timpuri stravechi spre noi si prin noi trebuie sa paseasca spre generatiile viitoare, carora avem obligatia de a le pastra nealterate valorile acestuia.
Pozitia geografica o recomanda ca fiind favorabila si fezabila organizarii de activitati de turism intern si/sau international.
Finalizarea proiectului "Amenajare plaja Sulina" de catre Consiliul Judetean Tulcea si cele sus-mentionate nu sunt numai necesare, ci si suficiente pentru a lua in considerare crearea unei legaturi, intre noi, cei de aici, si cei care vin sa cunoasca un mod de viata puternic ancorat in realitatea europeana.
In urma investitiei, plaja Sulina a fost amenajata si modernizata la standarde optime, avand in dotare o scena tip amfiteatru, locuri de joaca, dusuri, un punct salvamar, un drum de acces care leaga localitatea de plaja cu o pista de biciclisti din pavele, o alee pietonala din pavele din lemn, o parcare la intrarea pe pod, sase module chiosc - administrativ - comert si spatiu inchiriat obiecte de plaja, doua grupuri sanitare de plaja, doua pasarele acvatice amplasate la 50 de metri de la tarm, reteaua de alimentare cu apa potabila, reteaua de canalizare si reteaua de alimentare cu energie electrica in incinta amenajata, banchete din lemn, umbrare acoperite cu stuf, cosuri de gunoi.
Este de mentionat faptul ca plaja Sulina este cea mai lata portiune de acest fel de pe litoralul Marii Negre si are cel mai fin nisip. Este situata la 2 km de oras, iar in ceea ce priveste apa marii, din 30 in 30 de metri sunt bancuri de nisip bune, in special pentru copii, evitandu-se astfel riscul ca acestia sa mearga la adancime mai mare daca nu depasesc primul banc de nisip. Plaja Sulina este o zona de importanta ecologica, deoarece aici se dezvolta Volbura de nisip, o planta aflata pe lista rosie a speciilor protejate. Obiectivele turistice te asteapta in fiecare zi sa-ti vorbeasca despre istoria, natura, cultura, traditia orasului.
Biserica Sf. Nicolae construita intre 1863-1868 si refacuta in 1923.
Farul observator (sau Farul Vechi), construit in perioada Comisiei Europene a Dunarii, este cel la care s-au realizat filmari pentru filmul "Toate panzele sus". Fascinant este faptul ca inca mai pastreaza inscriptiile celor care au participat la constructia sa.
Casa scriitorului roman Jean Bart, pe numele sau real Eugeniu P. Botez (1874- 1933), care la scoala primara din Pacurari l-a avut ca invatator pe insusi Ion Creanga.
Muzeul si Farul de aterizare a fost construit dupa infiintarea Comisiei Europene a Dunarii prin "Actul public privind navigatia la Dunare", emis la 2 noiembrie 1865 la Galati. Astazi, monumentul istoric se afla in administrarea Oficiul National pentru Protejarea Patrimoniului.
Uzina de apa. Conform legendei, la Sulina s-ar fi oprit Regina Olandei care, coborand din vapor, a cerut un pahar de apa si a ramas mirata de faptul ca intr-un port cu activitate intensa apa de consum nu este filtrata. Astfel, a ordonat constructia castelului de apa, acesta fiind darul ei catre Sulina. S-a construit in 1897 si functioneaza si astazi.
Padurea Letea, cea mai nordica padure subtropicala din lume si cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei, merita vizitata si povestita. Caracteristica principala a padurii este modul ciudat in care au crescut si s-au dezvoltat arborii din aceasta padure. Trunchiurile sunt aplecate si contorsionate, iar padurea este singurul loc din Europa unde cresc liane.
Cimitirul maritim, la iesirea din oras, se prezinta ca un ansamblu de trei cimitire: cimitirul crestin, cimitirul musulman si cimitirul evreiesc. Printre mormintele de ofiteri si comandanti poate fi gasit mormantul Printesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, nascuta la Istanbul dar care si-a gasit sfarsitul la Sulina si mormantul lui William Simpson, omul de incredere al inginerului sef al Comisiei Europene a Dunarii.
Sulina detine statutul de Zona de Interes National si in luna iulie a fiecarui an, orasul gazduieste Festivalul Concurs National de Interpretare si Creatie Muzicala Sulina.
Casa de Cultura Sulina isi propune o serie de manifestari culturale si educative printre care:
- "Ziua Dunarii"(29.06);
- "Cantecele marii": spectacol-concurs pe malul marii (09.07);
- "Tulcea Folkest" - festival concurs national de muzica folk, editia a IV-a (29-30.07);
- "Serbarile Deltei" - festivalul national al minoritatilor nationale, editia a XI-a (12-14.08);
- "Ziua marinei" (15.08);
- "Tinerete fara batranete" - ziua internationala a seniorilor, spectacol dedicat seniorilor orasului Sulina (01.10).
Sulina este un jurnal, un taram de poveste in care descoperim amintirea trecutului in oglinda magica a apelor, farmecul naturii si bogatia culturala care stau marturie evidenta a unui oras special, vizitat anual de turisti care pleaca cu gandul si dorinta de a reveni cat mai curand.