Romania locurilor frumoase

Muntii Metaliferi

Muntii Metaliferi, Judetul Hunedoara

Comorile din Muntii Metaliferi
Sudul extrem al Muntilor Apuseni, definit de lantul montan de joasa altitudine Zarand-Metaliferi, "gazduieste" o multitudine de obiective turistice naturale. Trebuie sa recunoastem ca tocmai unicitatea lor in "marea" de culmi domoale si impadurite le face mult mai spectaculoase. Mozaicul petrografic caracteristic Apusenilor se confirma din plin si in partea de sud, in Metaliferi. Rocile vulcanice, care prin relieful creat au scos din anonimat Muntii Apuseni, sunt intercalate cu cele sedimentare, cu precadere calcare, care apar la suprafata mai ales sub forma de olistolite si de chei adanci si spectaculoase. Diversitatea litologica a favorizat formarea bogatiilor subsolului, de la care isi trage numele si subunitatea apuseana - minereuri auro-argentifere si metale neferoase.

Fara indoiala, orice excursie in Muntii Metaliferi trebuie sa inceapa la Deva, resedinta judetului Hunedoara (care ocupa cea mai mare parte din munti) si cel mai mare oras din zona Apusenilor sudici. Situat in intregime pe malul stang al raului Mures, cel care desparte Apusenii de Poiana Rusca, socotim ca din punct de vedere geografic orasul se afla in spatiul Muntilor Poiana Rusca. Nimic mai adevarat, insa situatia geologica de pe stanga Muresului dicteaza exact opusul! Cele mai nordice culmi din Poiana Rusca (in care predomina rocile metamorfice) se aseamana izbitor cu Metaliferii, mai ales prin blocul calcaros din Cretacicul superior intrerupt din loc in loc de masive vulcanice din andezit. Unul dintre acestea este chiar dealul izolat (un neck vulcanic) in varful caruia s-a cuibarit Cetatea Devei, fortificatie din secolul XIII, in stil arhitectural romanic
La poalele Cetatii se intinde pitorescul centru istoric al Devei. Strada pietonala 1 Decembrie 1918 ne poarta printre cladiri de o inalta tinuta arhitectonica, dintre care amintim Biserica Reformata, Palatul Culturii (constructie in stil neogotic de la 1890), Castelul Bethlen (Magna Curia), precum si Palatul Primariei.

Scrie review Muntii Metaliferi

Ai vizitat Muntii Metaliferi? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii