Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I)
Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I), Constanta
Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si drept Moscheea Carol I (1910-1912) sau Moscheea Islamulazi, este un lacas de cult musulman din Constanta, monument de arhitectura, construit intre anii 1910 si 1912. Se gaseste pe Str. Arhiepiscopiei nr. 5 (Piata Ovidiu).Constructia a fost inceputa in anul 1910, din initiativa regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta. Lucrarile s-au incheiat in 1912. Inaugurarea a avut loc in prezenta regelui. Initial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumita Moscheea Mahmud al II-lea.
Totusi, in prezent, credinciosii musulmani o numesc "Kral camisi" sau "Geamia Regelui".
Inlocuieste o moschee mai veche, Mahmudia, ridicata in anul 1822; constructia a fost subventionata de Guvernul Romaniei. Planurile apartin arhitectului Victor Stefanescu; dupa o documentare efectuata in Turcia, arhitectul a proiectat o constructie adaptata functiilor si stilului traditional; prima constructie din tara care a utilizat betonul armat la constructia unei cupole, beneficiind de sprijinul tehnic al marelui savant roman Gogu Constantinescu.
Moscheea este monument de arhitectura si principalul edificiu al cultului musulman din Constanta. A fost construita de statul roman in anul 1910. Proiectul moscheei apartine marelui inventator roman ing. Gogu Constantinescu, iar executia arhitectului Victor stefanescu. Edificiul este o imbinare armonioasa intre stilul egiptean-bizantin, cu unele motive arhitecturale romanesti, conceptie arhitecturala pe care nu o mai gasim la alte moschei din Dobrogea.
In interior se poate admira imensul covor adus in 1965 din insula Ada Kaleh, donatie a sultanului Abdul Hamid (1876 - 1909), lucrare a celebrului Centru de artizanat Hereke, din Turcia.
Program: 9:00 - 18:00 (vara)
Adresa: Str. Crangului nr. 1, Constanta