Romania locurilor frumoase

Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I)

Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I), Constanta

Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si drept Moscheea Carol I (1910-1912) sau Moscheea Islamulazi, este un lacas de cult musulman din Constanta, monument de arhitectura, construit intre anii 1910 si 1912. Se gaseste pe Str. Arhiepiscopiei nr. 5 (Piata Ovidiu).
Constructia a fost inceputa in anul 1910, din initiativa regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta. Lucrarile s-au incheiat in 1912. Inaugurarea a avut loc in prezenta regelui. Initial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumita Moscheea Mahmud al II-lea.
Totusi, in prezent, credinciosii musulmani o numesc "Kral camisi" sau "Geamia Regelui".
Inlocuieste o moschee mai veche, Mahmudia, ridicata in anul 1822; constructia a fost subventionata de Guvernul Romaniei. Planurile apartin arhitectului Victor Stefanescu; dupa o documentare efectuata in Turcia, arhitectul a proiectat o constructie adaptata functiilor si stilului traditional; prima constructie din tara care a utilizat betonul armat la constructia unei cupole, beneficiind de sprijinul tehnic al marelui savant roman Gogu Constantinescu.

Moscheea este monument de arhitectura si principalul edificiu al cultului musulman din Constanta. A fost construita de statul roman in anul 1910. Proiectul moscheei apartine marelui inventator roman ing. Gogu Constantinescu, iar executia arhitectului Victor stefanescu. Edificiul este o imbinare armonioasa intre stilul egiptean-bizantin, cu unele motive arhitecturale romanesti, conceptie arhitecturala pe care nu o mai gasim la alte moschei din Dobrogea.
In interior se poate admira imensul covor adus in 1965 din insula Ada Kaleh, donatie a sultanului Abdul Hamid (1876 - 1909), lucrare a celebrului Centru de artizanat Hereke, din Turcia.

Program: 9:00 - 18:00 (vara)
Adresa: Str. Crangului nr. 1, Constanta

Localizare Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I)

Scrie review Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I)

Ai vizitat Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii