Romania locurilor frumoase

Moscheea Carol I

Moscheea Carol I, Constanta

Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si drept Moscheea Carol I (1910-1912) sau Moscheea Islamulazi, este un lacas de cult musulman din Constanta, monument de arhitectura, construit intre anii 1910 si 1912. Se gaseste pe Str. Arhiepiscopiei nr. 5 (Piata Ovidiu).
Constructia a fost inceputa in anul 1910, din initiativa regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta. Lucrarile s-au incheiat in 1912. Inaugurarea a avut loc in prezenta regelui. Initial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumita Moscheea Mahmud al II-lea.
Totusi, in prezent, credinciosii musulmani o numesc "Kral camisi" sau "Geamia Regelui".
Inlocuieste o moschee mai veche, Mahmudia, ridicata in anul 1822; constructia a fost subventionata de Guvernul Romaniei. Planurile apartin arhitectului Victor Stefanescu; dupa o documentare efectuata in Turcia, arhitectul a proiectat o constructie adaptata functiilor si stilului traditional; prima constructie din tara care a utilizat betonul armat la constructia unei cupole, beneficiind de sprijinul tehnic al marelui savant roman Gogu Constantinescu.
Adresa: Str. Crangului, nr. 1, Constanta

Localizare Moscheea Carol I

Scrie review Moscheea Carol I

Ai vizitat Moscheea Carol I? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii