Manastirea Namaiesti
Manastirea Namaiesti, Namaiesti
Manastirea Namaiesti este situata la 5 km nord-est de Campulung, in comuna Valea Mare Pravat, satul Namaiesti, la o altitudine de 765 m, zona cu stravechi urme istorice, de un pitoresc deosebit. Ansamblul arhitectural monahal este format din : biserica rupestra, staretia veche, staretia noua, clopotnita si chilii.Biserica rupestra este in intregime sapata in stanca, in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, atribuita de traditie Evanghelistului Luca, inramata in argint la 1798 si litografia in 1871 de maiorul Papazogeu. Biserica rupestra, al carei spatiu fusese extins prin adaugarea unui pridvor in anul 1843, a fost grav avariata, in octombrie 1916, in urma bombardamentului artileriei germane, turla fiind distrusa, ca de altfel, staretia si chiliile schitului.
In perioada 1917 si 1921, ansamblul monahal a fost refacut integral. Biserica rupestra are un plan dreptunghiular ingustat spre altar. Partea superioara a interiorului pesterii are forma de tavan drept, rotunjit la jonctiunea cu peretii, cu boltire in zona altarului. Naosul este separat de pridvorul inchis printr-un perete de zid, iar de altar, prin iconostas de lemn conceput in stil neogotic.
Exista mai multe legende legate de acest obiectiv monahal.
Prima legenda, spune ca trei ciobani au ajuns cu oile pe stanca in care se afla acum manastirea. in timpul noptii toti trei au avut acelasi vis: fiecaruia i s-a aratat un inger care i-a spus ca in acea stanca se afla o icoana pictata dupa chipul adevarat al Maicii Domnului. De dimineata si-au povestit visele, s-au speriat si au hotarat sa se mute pe un alt versant al muntelui. Dar visul s-a repetat si in noaptea urmatoare. Iar in a treia noapte li s-a infatisat in vis chiar Maica Domnului, care i-a dus la stanca si le-a aratat intrarea in grota, spunandu-le sa cladeasca un lacas de inchinare unde vor gasi icoana. Despre icoana de la Namaiesti, se spune ca ar fi una dintre cele mai vechi din toata crestinatatea. Lengendele spun ca ar fi una dintre cele 12 icoane pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Acolo, icoana ar fi fost adusa de Apostolul Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi spre Dacia Superioara.
A facut popas langa un templu inchinat zeului Zamolxes, Apostolul Andrei a crezut ca in grota traieste un slujitor al zeului, pe care spera sa-l crestineze. Nu a gasit pe nimeni si s-ar fi adresat celor cu care calatorea - "Nemo est" (Nu este nimeni aici.). De unde si numele de Namaiesti.
Apostolul Andrei a coborat in grota si a lasat icoana aproximativ pe acelasi loc in care se afla acum in biserica rupestra a manastirii.
Cea de-a doua legenda aminteste de un singur cioban care a ramas cu oile peste noapte aproape de stanca in care a fost sapata biserica. Acestuia i s-a aratat in vis Maica Domnului care l-a indemnat sa se scoale si sa sape sub el, pentru ca va gasi o icoana intr-o bisericuta de piatra. si i-a mai spus sa faca acolo o biserica in cinstea intrarii in Biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata si de tamaduire. Legenda spune ca icoana visata de cioban este chiar aceea care se afla acum in biserica.
O alta teorie, ce pare mai veridica este ca nu s-au intreprins inca cercetari arheologice dar o alta teorie avanseaza ideea ca bisericuta sapata in stanca, unde a fost descoperita icoana, ar data de pe vremea cand crestinismul era propovaduit in taina, prin pesteri sau alte locuri ascunse, de teama persecutiilor.