Romania locurilor frumoase

Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra, Jgheaburi

Manastirea Corbii de Piatra, o bijuterie a judetului Arges. Este situata la 35 km de Campulung Muscel, la 55 km nord de orasul Pitesti si 32 de km de Curtea de Arges. Este cea mai veche manastire rupestra din tara noastra sapata intr-un perete masiv de stanca (secolul XIV). Ea gazduieste cel mai vechi ansamblu de pictura (700 de ani) si este singurul lacas de cult din Romania care are doua altare functionale pe acelasi naos. Cale de acces: Campulung - DN73 - (spre Curtea de Arges) - Domnesti - DJ 731 (spre Nucsoara) - sat Jgheaburi.
Biserica dateaza din secolul al XIV-lea, de la inceputul organizarii de stat a tarii Romanesti. Tipologic, biserica rupestra deriva din bisericile sale, cu doua altare, fiecare dedicat unui alt hram, stil tipic lumii bizantine de socol X. Ea este inrudita arhitectural cu bisericile rupestre capadociene, insa altarul dublu la o singura nava este o caracteristica unica in Romania. in 1512 ia fiinta in jurul bisericii primul schit de maici din tara Romaneasca, iar in 1515 devine manastire pentru calugari, maicile fiind mutate la manastirea Cornetu-Valcea. in secolulu al XVIII-lea, manastirea devine biserica de mir. Deasupra peretelui stancos se afla o cruce de piatra de la 1699, iar in apropierea biseriii rupestre, o alta de la 1790. Biserica a fost pictata in rastimpul dintre sfarsitul secolului al XIII-lea si mijlocul secolului al XIV-lea. Fragmente din aceasta pictura se mai pastreaza in absida si pe peretele de sus al boltii naosului. in aceasta localitate s-a nascut cronicarul Naum Ramniceanu (1764-1838). Dupa opinia unor cercetatori din Corbi a primit vestita familie de voievozi a Corvinestilor.
De asemenea, legendele pomenesc de un jertfelnic dacic, situat in apropierea portii de acces, unde se aduceau sacrificii zeului Zamolxis. Este chiar langa intrare, o bucata de stanca pe care erau cioplite niste trepte.
Drept este ca inceputurile manastirii nu sunt cele oficiale, din 1512, pictura bizantina fiind atestata mult mai devreme. Iar pe platoul de pe aceasta stanca arheologii ar fi descoperit urmele unei dave care ar fi chiar legendara cetate getica pe nume Geridava. Tot legendele spun ca Geridava a fost cetatea de scaun a lui Dromichete. Greu de spus daca legenda este adevarata, mai ales ca mormantul acestuia ar fi mai la sud, prin Bulgaria, la Shveshtari.
Daca ar fi sa revenim mai in timpurile medievale, tot legendele spun ca Ioan Corvin ar fi copilarit prin acele locuri. Iar castelul tatalui sau, Voicu Corvin, ar fi fost tot pe acolo. Din punct de vedere tipologic pare a se asemana cu bisericile rupestre din Cappadocia. Acolo unde pot fi vazute adevarate orase sapate in munte, de catre crestinii care se refugiau din calea otomanilor.

Localizare Manastirea Corbii de Piatra

Scrie review Manastirea Corbii de Piatra

Ai vizitat Manastirea Corbii de Piatra? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii