Romania locurilor frumoase

Manastirea Babele

Manastirea Babele, Judetul Giurgiu

Manastirea Babele (probabil cel mai vechi asezamant monahal din Vlasca) a fost situata in satul Babele (astazi Neajlovul din comuna Clejani) pe malul stang al raului Neajlov, vizavi de localitatea Velea (vatra de sat medievala parasita, situata pe teritoriul comunei Bulbucata). Mentionarea localitatii Velea in "Itinerariul de la Bruges" alaturi de aceasta manastire ca fiind un loc de popas pentru pelerinii crestini ce veneau din vestul Europei si mergeau catre locurile sfinte si ipoteza ca aici vietuise retras la viata monahala Vlad Voievod Calugarul, ne face sa credem ca acest asezamant va fi existat inca din secolul al XIV-lea. Asezamantul monahal a fost refacut din temelii de catre domnitorul Vlad Voievod Calugarul si fiii sai, Radu si Mircea. Acest lucru reiese din pisania disparuta demult, dar citita de mitropolitul Neofit in anul 1746, textul fiind redactat in felul urmator: "Acest schit s-a facut de catre Vladul Voievod Calugarul si de fiii sai, Radu si Mircea, la 7001 de la Adam, fiind mitropolit in Ungrovlahia Ilarion si egumen Visarion." Manastirea a fost mentionata mai apoi intr-un hrisov emis de Neagoe Basarab la 16 august 1518, in care acesta intareste Manastirii Nucet un tigan ca fiind feciorul Bondei de la manastirea Babele. Timp de aproape un secol nu s-au pastrat documente cu privire la aceasta manastire, urmatoarea mentiune fiind facuta in anul 1623 cand egumenul Nicodim inzestreaza manastirea cu satele Gastesti si Ogrezeni din Vlasca. Domnitorul Alexandru Coconul il intareste egumen pe viata pe ieromonahul Paisie, cel care refacuse chiliile si situatia economica a manastirii "domnesti". Matei Basarab intareste manastirii mosia Stefeni in anul 1637, iar in anul 1646, manastirea primeste mosia Cacaleti de la vaduva banului Pavlachi din Clejani. In anul 1672, print-un schimb de teren cu un logofat din Gorneni, calugarii intra in posesia unui vad de moara pe Neajlov.
Toate aceste danii nu au putut sa opreasca procesul de ruinare al manastirii Babele, fapt care l-a facut pe domnitorul Gheorghe Duca sa o inchine drept "metoh" Sfintei Mitropolii la 18 noiembrie 1678. Actuala biserica de mir din satul Neajlov este cladita pe temelia bisericii vechi a manastirii in anul 1799 de egumenul Nicodim Greceanu.
Din pacate, prin disparitia multor marturii, in ultimul secol nu s-a putut scrie intreaga istorie a acestei manastiri.

In final, as vrea sa fac o referire la sfantul locas disparut din Babele, a carui vechime nu o putem masura exact, dar cu siguranta il putem aprecia ca fiind unul din primele apărute in sudul Tarii Romanesti. Aceasta manastire a mentinut aprinsă flacara credintei timp de secole in centrul judetului Vlasca si, din pacate, a ramas doar o amintire. Doresc sa propun tuturor vlascenilor de bună credinta o initiativa de reconstruire a acestei manastiri, ma adresez, in special, factorilor de decizie din judeţul nostru, conducerii Bisericii Ortodoxe Romane, reprezentata aici de nou infiintata Episcopie a Giurgiului, oamenilor de afaceri cu dragoste pentru Dumnezeu si tuturor oamenilor iubitori ai valorilor tradiţionale din Vlasca.

Scrie review Manastirea Babele

Ai vizitat Manastirea Babele? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii