Romania locurilor frumoase

Gradina Botanica din Iasi

Gradina Botanica din Iasi, Iasi

Adresa: Str. Dumbrava Rosie, nr. 7-9, municipiul Iasi.

Prima Gradina Botanica din Romania - infiintata la Iasi, in anul 1856 de catre medicul si naturalistul Anastasie Fatu
Existenta Gradinii Botanice din Iasi are o istorie zbuciumata care a parcurs o perioada de peste un secol pana sa ajunga asa cum o vedem si o admiram noi astazi.
Alaturi de alte prioritati culturale emanate din vechea capitala a Moldovei un loc deosebit il ocupa si infiintarea la Iasi, in anul 1856, a primei Gradini Botanice din Romania, de catre medicul si naturalistul Anastasie Fatu, mare patriot, filantrop si om de cultura. Amplasata pe un teren cumparat din fonduri proprii in apropiere de Rapa Galbena, avea sa fie pentru multi ani, pana la moartea marelui carturar, un important centru cultural pentru tineretul studios din Iasi care avea posibilitatea de a studia botanica pe material viu, dar si un mijloc de instructie si educatie pentru toti iubitorii naturii.
in 1873, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi infiinteaza o a doua gradina botanica, in apropiere de cea veche. Sarcina de organizare a acesteia revine lui Dimitrie Brandza, iar majoritatea plantelor au fost donate de catre Anastasie Fatu. Unele dintre plantele cultivate atunci mai exista si astazi, in curtea Muzeului de Istorie Naturala.
in 1870, Universitatea "Al.I. Cuza" hotaraste sa construiasca ea insasi o gradina botanica, in spatiul actual al Institutului de Medicina si Farmacie, care este extinsa in 1876. Dar, pentru ca nici acum aceasta nu corespundea standardelor de invatamant, se planifica crearea uneia in spatele Palatului Culturii, care insa nu este finalizata din lipsa de fonduri, iar ulterior de pricina Primului Razboi Mondial.
Astfel, in 1921, profesorul Al. Popovici infiinteaza o gradina botanica noua in spatele cladirii Universitatii noi, unde construieste si mici sere, folosite pentru cresterea plantelor tropicale. Aceasta locatie se pastreaza pentru mai bine de 40 de ani, pana in 1963. in acest an se hotaraste mutarea gradinii in spatiul actual, pe Dealul Copoului, pentru ca aceasta sa satisfaca cerintele de invatamant. Astazi, Gradina Botanica din Iasi acopera o suprafata de aproximativ 100 de hectare.
Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente fiecare avand specificul ei: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii).
Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si contine 2200 de taxoni in exemplare unice sau grupati in colectii, in numar de 25. Acesta dispune de o gama variata de plante decorative, ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent.
Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.

Localizare Gradina Botanica din Iasi

Scrie review Gradina Botanica din Iasi

Ai vizitat Gradina Botanica din Iasi? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii