Romania locurilor frumoase

Fostul Colegiu Iezuit

Fostul Colegiu Iezuit, Alba Iulia

BISERICA SI MaNaSTIREA IEZUITILOR (BISERICA BATHORY). GIMNAZIUL MAILATH


Biserica a avut o istorie destul de zbuciumata schimbandu-si de multe ori proprietarul si destinatia. Initial a fost o manastire a augustinienilor cu hramul "Sf. Mihail", iar intr-o a doua faza biserica dominicana (1553-1556). incepand cu 1579 apartine ordinului iezuit pana in 1588 cand acestia sunt expulzati din cetate. Oarecum neobisnuit, in 1581 aici este inmormantat voievodul Transilvaniei Cristofor Bathory. Biserica ramane in parasire pana la inceputul secolului XVIII cand iezuitii se intorc.

In 1778 iezuitii parasesc definitiv biserica, iar imobilul este transferat institutului teologic. in 1783 cladirea este dezafectata, iar in 1896 in locul bisericii si partial al manastirii, se construieste gimnaziul Superior, devenit apoi Liceul Romano-Catolic Mailath.
Pana la constructia unui liceu roman in Alba Iulia la 1 febr 1919, aici au invatat multi romani, uneori chiar mai multi decat maghiari. Tot aici a functionat Liceul de Fete, apoi Liceul Nr. 4, pentru ca in acest moment sa apartina Universitatii "1 Decembrie 1918".

Vechime: sec. XVI
Adresa: str. Unirii nr. 15

Localizare Fostul Colegiu Iezuit

Scrie review Fostul Colegiu Iezuit

Ai vizitat Fostul Colegiu Iezuit? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii