Romania locurilor frumoase

Cimitirul evreiesc si Groapa comuna

Cimitirul evreiesc si Groapa comuna, Targu Frumos

Cimitirul evreiesc se afla initial in partea sudica a orasului (locatie aflata acum intre cursul Bahluietului si strada 22 Decembrie), dar dupa construirea caii ferate Iasi-Pascani (pusa in circulatie la 1 iunie 1870), o parte din teren a fost expropriata, iar cimitirul a fost mutat in partea de vest, unde se afla si in prezent.
Cimitirul, aflat in proprietatea Comunitatii Evreiesti din Iasi, se intinde pe o suprafata de 500 m x 800 m. In acest perimetru, se afla pana la 5000 de pietre de mormant, unele mutate din cimitirul din vale. Cel mai vechi monument funerar cunoscut dateaza din 1818, iar ultima inmormantare inregistrata, este din anul 1993, actualmente cimitirul nemaifiind functional.
Monumentele funerare sunt construite din diferite materiale precum marmura, granit, calcar, gresie. Cateva au finisaj atent, elemente grafice, portrete si/sau garduri de metal in jur. Inscriptiile sunt in limbile ebraica, idis si romana.
In cimitirul evreiesc din Targu Frumos sunt ingropate circa 20 de personalitati locale, dintre care amintim de rabinii Tvi ben Iehuda (a murit in 1847) si Salom Taubes (a murit in 1888).
In cimitir se afla o imensa groapa comuna (25 m lungime, 2,5 m latime si 2,5 m adancime), sapata pentru ingroparea cadavrelor descarcate la Targu Frumos din "primul tren al mortii".
Groapa comuna este marcata de un monument comemorativ, cu o inscriptie in limbile romana si ebraica: "In memoria celor 540 de evrei ingropati aici victime ale barbariei fasciste ucisi in "trenul mortii" in zilele 29-30 iunie si 1 iulie 1941. Sa nu uitam crimele fascismului!".

Localizare Cimitirul evreiesc si Groapa comuna

Scrie review Cimitirul evreiesc si Groapa comuna

Ai vizitat Cimitirul evreiesc si Groapa comuna? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii