Romania locurilor frumoase

Biserica Sfanta Parascheva (Biserica Cuvioasa Parascheva) din Targu Frumos

Biserica Sfanta Parascheva (Biserica Cuvioasa Parascheva) din Targu Frumos, Targu Frumos

Adresa: Str. Petru Rares, Tg. Frumos, judetul Iasi.
Cunoscuta si sub numele de "Biserica Domneasca", a fost zidita in anul 1540, sub domnia lui Petru Rares si este cel mai important monument istoric al localitatii.
Biserica este construita din caramida pe temelie de piatra de cariera; in forma de corabie, deasupra altarul in forma semicirculara in obsida, lungimea in exterior de 29 m, latimea de 9 m, inaltimea de 20 m. Turla existenta ce tine loc si de pridvor, a fost adaugata prin secolul al XVIII - lea.
In decursul timpului, biserica a fost restaurata de mai multe ori (1863, 1869, 1880, 1906, 1970) insa si-a pastrat forma initiala.

Cunoscuta si sub numele de "Biserica Domneasca", a fost rezidita in anul 1541, sub domnia lui Petru Rares, fiind, in momentul de fata, cel mai vechi si mai important monument istoric al localitatii.
In decursul timpului, biserica a fost restaurata de mai multe ori (1863, 1869, 1880, 1906, 1970).
Prin cercetarile arheologice de salvare, intreprinse in anul 1996 (Stela Cheptea), cu ocazia restaurarii bisericii, au fost descoperite elemente arhitectonice de temelie care vorbesc de existenta unei constructii anterioare celei de astazi. In partea de sud a bisericii au fost descoperite morminte datate cu moneda de la Matei Corvin, in a doua jumatate a secolului al XV - lea. In aceste conditii, actuala biserica a fost construita, foarte probabil pe locul unei constructii de cult mai vechi, distrusa de invaziile tataresti si turcesti, care avea in jurul ei vechiul cimitir al targului.
Din punct de vedere arhitectonic, biserica actuala, care nici ea nu pastreaza forma originala, are forma de hala (lungimea 29 m, latimea 9 m, si inaltimea 20 m), cu altarul intr-o absida, semicirculara. Este construita din caramida pe temelie de piatra de cariera. Turla este construita peste pridvorul adaugat in secolul al XVIII - lea.
In aceasta biserica, a primit hirotonia in diaconie, Ion Creanga (26 decembrie 1859).

Localizare Biserica Sfanta Parascheva (Biserica Cuvioasa Parascheva) din Targu Frumos

Scrie review Biserica Sfanta Parascheva (Biserica Cuvioasa Parascheva) din Targu Frumos

Ai vizitat Biserica Sfanta Parascheva (Biserica Cuvioasa Parascheva) din Targu Frumos? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii