Romania locurilor frumoase

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea, Oradea

Istoric Cetatea Oradea
Secolul XI:
Regele Ladislau I(1077-1095) a zidit o manastire fortificata cu hramul Sfintei Fecioare Maria.Ulterior, intemeiaza in cetate episcopia romano-catolica de Oradea.
27 iunie 1192: Papa Celestinus III a emis un act prin care are loc sanctificarea regelui Ladislau I, fondatorul cetatii oradene, transformata, prin acest eveniment, intr-un loc de pelerinaj al carui prestigiu va spori constant.
Secolele XI-XIII:
Cetatea era o fortificatie(castrum), cu val de pamant si palisada, ziduri de piatra pe anumite portiuni si turnuri din lemn la poarta si la colturile incintei.
Anul 1241:
- Magistrul Ruggero di Puglia descrie in poemul Carmen miserabile cucerirea si incendierea Cetatii Oradea in timpul invaziei tataro-mongole.
Februarie 1245:
- in urma Conciliului de la Lyon, unde s-au pus bazele unei politici coerente a statelor catolice in fata amenintarii tatare, gratie facilitatilor acordate, debuteaza si la Oradea un amplu proces de reconstructie.
Circa 1290:
- Roland, fiul lui Toma, din familia de voievozi ai Transilvaniei Borsa, datorita conflictelor familiei sale cu puterea regala, careia episcopii oradeni i-au ramas fideli, ataca si provoaca mari distrugeri cetatii aflata in plin proces de reconstructie.
Secolul XIV :
Se ridica noua cetate medievala de forma heptagonala; incinta era flancata neregulat cu turnuri si inzestrata cu creneluri; poarta protejata de doua turnuri masive; spre sud a fost construit un palat episcopal de factura gotica, al carui zid exterior era si zid de incinta, pe latura sa de sud-vest existand a doua intrare in cetate.
mai multe pe: : oradea.ro

Localizare Cetatea Oradea

Scrie review Cetatea Oradea

Ai vizitat Cetatea Oradea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii