Romania locurilor frumoase

Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi)

Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi), Gherla

CETATEA GHERLEI (azi penitenciar de maxima siguranta) este martora istoriei zbuciumate a Transilvaniei (fiind cunoscuta si sub numele de "Cetetea Martinuzzi")si s-a cladit pe ruinele alteia mai vechi, dupa planurile arhitectului italian Dominico Da Bologna.
Construirea cetatii a inceput in timpul lui Ioan Zapolya (1526-1541) fiind continuata pe durata vietii sale de episcopul croat Juraj Utjesenovici Martinuzzi (frater Georgius), tezaurarul regesc al lui I. Zapolya, care devine guvernator al Transilvaniei.
S-a finalizat in vremea lui Ioan Sigismund(1556-1571).
In 1785 imparatul Iosif al II-lea o transforma in Inchisoare Centrala(Carcer Magni Principatus Transilvanae) in urma evadarii in masa de la inchisoarea "Trei scaune".Congresul penitenciarelor din 1910 o transforma in Institut Preventiv pentru Minori iar administratia hortista o transforma in inchisoare in 1940.
Din 1948 sub regimul comunist devine inchisoare grea pentru opozantii regimului: membrii ai partidelor politice, muncitori, tarani, elevi, studenti, vestiti clerici si intelectuali de diverse confesiuni multi dintre ei gasindu-si sfarsitul aici fiind aruncati in gropi comune.

Scrie review Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi)

Ai vizitat Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii