Romania locurilor frumoase

Manastirea Sfantul Anton de Alcantara (Manastirea Sf. Anton de Padova)

Manastirea Sfantul Anton de Alcantara (Manastirea Sf. Anton de Padova), Gherla

In anul 1748, in noul oras Armenopolis, locuit de patura bogata a urbei au incercat sa se aseze minoritii, iar in jurul deceniului patru o incercare similara au avut-o iezuitii, ambele ordine insa au esuat in tentativa lor.
Slujirea enoriasilor catolici din cetate s-a facut incepand cu anul 1731 de catre franciscanii observanti veniti din Dej carora judecatorul suprem Daniel Todor le-a donat un teritoriu.In 1748 pe timpul guardianului P.Ponori Anaklet s-a pus piatra se temelie a bisericii si datorita contributiilor familiilor armenesti instarite s-a terminat in 1857.
Biserica a fost sfiintita pe 5 noiembrie 1858.Capela Maria de Loretto a fost construita in anul 1760 de catre Laszoffy Bogdan cand s-a inceput edificarea aripii rasaritene, terminata in 1766.
Altarul din piatra a Sfantului Anton si a Sfantului Francisc s-au realizat in anul 1761, sculptorul fiind probabil Johannes Nachtigall care a realizat mai multe sculpturi la castelul din Bontida.
Altarul Sfintei Fecioare Maria si orga s-au construit in anul 1859, altarul Sfintei Ana in anul 1867. Turnurile actuale s-au ridicat in anul 1878.
Parohia romano-catolica de rit latin din Gherla, sub administrarea franciscanilor din cauza numarului mic de enoriasi , a fost infiintata doar in anul 1825 de catre episcopul Szepessy Ignac, pana la data respectiva romano-catilicii fiind administrati de parohia armeano-catolica.

Localizare Manastirea Sfantul Anton de Alcantara (Manastirea Sf. Anton de Padova)

Scrie review Manastirea Sfantul Anton de Alcantara (Manastirea Sf. Anton de Padova)

Ai vizitat Manastirea Sfantul Anton de Alcantara (Manastirea Sf. Anton de Padova)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii