Romania locurilor frumoase

Cetatea de pamant de la Laz

Cetatea de pamant de la Laz, Sasciori

Cetatea de pamant de la Laz, dealul Ghergheleu este importanta fortificatie de pamant ce dateaza din sec. VIII-IX cu un val si sant.
Printre alte valori imobile se numara biserica satului (1791-1797), cu epitaful si scenele murale lucrate de pictorul Sava Hentia in perioada de tinerete (1860-1870), constructiile traditionale - casele mai vechi de 100 ani si casele cu ocol inchis, specifice gospodariilor de pastori, Tonea si Plesi, stalpii funerari din saatul Loman ( in judetul Alba se intalnesc doar in unele sate ale comunelor Pianu si Salistea), colectiile muzeale satesti - casa Stancu din Loman si Casa memoriala "Maria Poenariu" Laz - pictura icoanelor pe sticla. Elemente de tehnica populara - moara cu piua de la Laz inca functionala, produsele traditionale locale - branza de Loman.
Patrimoniul imobil este inseparabil de cel mobil. Tehnicile si modul de sculptare in lemn al stalpilor funerari, tehnicile de construire in lemn si de olarit, modul de viata pastoral, transhumanta si festivalurile legale de aceasta, targurile traditionale, pictura icoanelor pe sticla, constituie o ilustrare a identitatii comunitatii.
Toate aceste elemente formeaza un patrimoniu viu, care prin identificare si considerare devine parte a comunitatii si patrimoniu in sine.

Scrie review Cetatea de pamant de la Laz

Ai vizitat Cetatea de pamant de la Laz? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii