Cetatea Alba Carolina (Cetatea Bastionara Alba Iulia)
Cetatea Alba Carolina (Cetatea Bastionara Alba Iulia), Alba Iulia
Cetatea Bastionara Alba Iulia (Cetatea Alba Carolina)Edificata la inceputul secolului al XVIII-lea (1715-1738), din initiativa si cu aportul autoritatilor habsburgice, cetatea bastionara de la Alba Iulia a devenit cea mai puternica fortificatie, in cadrul unui sistem complex de aparare impotriva turcilor si de consolidare a stapanirii asupra teritoriilor cucerite.
Amplasata pe locul unor fortificatii mai vechi (castrul roman al Legiunii a XIII - a Gemina si cetatea medievala in plan rectangular), noua fortificatie se va distinge prin amploarea si complexitatea lucrarilor de aparare, la care se adauga bogatia si originalitatea decorului plastic.
Realizata pe baza unui proiect intocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, conform celor mai noi principii europene de constructie a fortificatiilor - sistemul Vauban -, cetatea de la Alba Iulia adopta forma unui heptagon neregulat, elementele de aparare fiind dispuse succesiv si in trepte descrescatoare, de la interior spre exterior. Ansamblul fortificat include o incinta aparata de trei randuri de ziduri, prevazute cu bastioane si raveline, delimitate de santuri largi si adanci, porti de acces si cazarmi pentru adapostul trupelor.
Volumul de lucrari s-a dovedit a fi impresionant de mare, cuprinzand amenajarea unei terase, demolarea orasului si a cetatii medievale, noua fortificatie extinzandu-se pe o suprafata ce depaseste cu putin 70 ha, lungimea tuturor zidurilor insumand peste 12 km.
Cetatea a fost inzestrata cu un sistem propriu de canalizare, o moara amenajata in bastionul Capistrano, fantani adanci pentru aprovizionarea cu apa, doua pulberarii, depozite de alimente, furaje si materiale, ateliere de reparatii, servicii si alte amenajari pentru necesarul unui efectiv de aproximativ 10 000 de soldati, in timp de razboi.
Edificarea cetatii bastionare de la Alba Iulia a necesitat eforturi uriase, umane si materiale la care si-au adus contributia in afara de autoritati si specialisti, peste 20 000 de tarani romani. Cetatea a fost un santier permanent deschis, elementele vastului complex militar realizandu-se in etape, fara a se reusi vreodata definitivarea lor. Cu toate acestea cheltuielile pentru edificarea cetatii s-au ridicat la aproximativ 2 000 000 guldeni.
Depasita de noile realitati istorice, inclusiv de tacticile si strategiile caracteristice razboaielor moderne, cetatea de la Alba Iulia nu a reusit sa-si indeplineasca rolul de "bastion" al luptei antiotomane, singurele evenimente notabile care pot fi legate de trecutul sau fiind rascoala lui Horea (1784-1785) si revolutia din Transilvania (1848-1849).
Portile Cetatii:
1. POARTA INTAI A CETATII.
Situata la extremitatea estica a ansamblului, poarta este cladita in forma unui arc de triumf prevazut cu trei deschideri. Deasupra arhitravei, incadrand stema Casei de Austria, se afla statuile lui Venus si Marte flancate, iar la extremitati se gasesc doua bombarde in pozitie de tragere. Fatadele sunt decorate cu reliefuri inspirate de mitologia antica: Eneea salvandu-si tatal, pe Anchise, din flacarile Troiei, si lupta lui Hercule cu Anteu la exterior, Perseu cu capul Meduzei si Hercule in lupta cu leul din Nemeea, la interior.
2. POARTA A DOUA A CETATII.
Se constituie din doi stalpi laterali patrati, decorati in partea superioara cu ghirlande de flori si frunze, incastrati zidul de caramida de pe pe traseul ce taia berma de pamant din fata santului fortului principal; deasupra lor se afla cate o ghiulea surprinsa in momentul exploziei. Aceasta poarta are si doi stalpi interiori, decorati cu 2 atlasi, unul tanar imberb, iar celalalt in varsta cu o barba bogata. Ambii sunt incovoiati sub greutatea ce o sustin, redarea lor fiind puternica, monumentala, volumele sunt convingatoare, mantia acoperind doar coapsele, lasand privirii trupurile puternice. Partea superioara pastreaza decorul stalpilor laterali. Deasupra stalpilor interiori troneaza doi lei.
3. POARTA A TREIA A CETATII.
Monumentala, poarta principala de intrare in fort reprezinta cel mai important ansamblu sculptural al cetatii. Edificiul prismatic poarta un bogat decor figurativ, antropomorf, zoomorf si vegetal alcatuit din scene de lupta, arme, steaguri, trofee, blazoane, mascheroni si care imbraca antablamente si campuri, subliniind prin relieful plat al redarilor, volumul trupurilor tensionate ale Atlantilor. Cele patru panouri principale infatisand: Investirea lui Eugeniu de Savoia comandant al ostirii, Zeita Victoria preda lui Eugeniu de Savoia macheta cetatii, la exterior, sarja cavaleriei crestine si Atacul infanteriei imperiale asupra artilerie otomane, la interior, sunt inspirate de ambianta politico-militara a epocii in care s-a construit cetatea. Spre est, poarta este incoronata de statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea, in soclul caruia este amenajata celula in care a fost inchis Horea, conducatorul rascoalei din 1784. Fatada interioara este incoronata de statuile simbolice Abundenta, intelepciunea, Cumpatarea si Forta.
4. POARTA A PATRA A CETATII.
Situata pe latura de vest, poarta a patra dispune de decor numai pe fatada interioara. Sursa de inspiratie este, de asemenea, mitologica si militara reunind Atlanti, arme, trofee, stindarde, o imagine a Furiei, elementele comune decorului plastic a intregii fortificatii.
5. POARTA A CINCEA A CETATII.
Poarta a cincea nu este ornamentata, are un aspect cazon si se prezinta ca un tunel semicircular practicat in zidul din caramida al fortificatiei. Este plasata in apropierea portii a patra de care se leaga printr-un pod din lemn si o scurta alee pietonala.
6. POARTA A SASEA A CETATII.
Poarta a sasea a cetatii este constituita din doi stalpi laterali din piatra, decorati in partea superioara cu cate o ghiulea surprinsa in momentul exploziei, de care este prinsa poarta din fier forjat realizata in doua canaturi si creaza accesul in cetate dinspre vest. Legatura cu poarta a cincea se realizeaza printr-un culoar spectaculos, destul de ingust, marginit de zidurile din piatra ale cetatii. in urma unei indelungate perioade de restaurare, intreg ansamblul portilor Cetatii Alba Carolina a fost finalizat, acum fiind propus turistilor un interesant itinerar al Portilor Cetatii, care strabate cetatea de la est (poarta I) la vest (poarta a VI -a).