Romania locurilor frumoase

Cetatea Aegyssus

Cetatea Aegyssus, Tulcea

Cetatea Aegyssus este situata pe Dealul Monumentului, in partea estica a orasului Tulcea. Materialele ceramice de origine getica si greceasca (depozit de amfore) descoperite in situl arheologic, dateaza construirea cetatii pe la sfarsitul sec. IV i.H - inceputul sec. III i.H.
Din perioada sec. II - I d.H., dateaza o necropola birituala situata la 1,5 km sud-est de perimetrul fortificat, in prezent pe strada Nalbelor.
Dupa luptele din anii 12-13 d.H, cetatea Aegyssus a fost cucerita de romani. Acestia au reconstruit-o dupa tehnica si arhitectura lor, au reorganizat-o din punct de vedere urban, pastrand statutul de fortareata militara, ca dovada fiind zidurile de incinta si turnurile de aparare ale acropolei orasului.
In secolul XI cetatea este distrusa aproape in intregime, reconstructia acesteia reluandu-se la poalele colnicului Hora (astazi Dealul Monumentului), fiind locuita pe toata perioada stapanirii otomane.
In sec. XVII, istoricul turc Evlia Celebi si Matteo Gondola, vorbesc in lucrarile lor despre o cetate de dimensiuni mici, cu 7 turnuri, zidita pe malul stancos al Dunarii, care controla traficul fluvial spre si dinspre Marea Neagra.
Cetatea Aegyssus a fost identificata si cercetata partial pe Colnicul Hora, in cel mai inalt loc din municipiu. Prima mentiune scrisa despre Aegyssus apartine lui Ovidius (care o numeste la acea vreme "cetate veche") si dateaza din anul 12 p. Chr., cand fortificatia - deja sub control roman - a fost asediata de geti.
Zidul de incinta al cetatii romane tarzii are forma poligonala, cu laturile mai lungi inspre SE si SV si era prevazut cu 7 turnuri in forma de potcoava. (text adaptat dupa publicatia proiectului "Arhetur", 2008, ICEM Tulcea, p. 42)

Localizare Cetatea Aegyssus

Scrie review Cetatea Aegyssus

Ai vizitat Cetatea Aegyssus? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii