Romania locurilor frumoase

Castrul Roman de la Gherla

Castrul Roman de la Gherla, Gherla

CASTRU ROMAN ridicat in timpul imparatului roman Traian, intre 109-110, pe o suprafata de cca. 2,7ha, dupa unii istorici denumit "Congri", este relevat de vestigiile aduse la suprafata la aprox. 1km sud-vest de oras pe terenul ocupat de C.P.L., azi SC Sortilemn S.A.,in stanga soselei ce duce spre Cluj-Napoca. Pe langa el serpuia un drum roman ce lega Napoca de Porolissum.
A fost construit de o unitate de cavalerie avand stampila AIIP, Alla Secunda Panoniorum, care facea parte din sistemul de aparare a drumului strategic Apulum(Alba Iulia)--Potaisa(Turda)-Napoca(Cluj-Napoca)-Samum(Com.Caseiu-jud.Cluj)-Porolisum (satul Moigrad-Porolisum-com.Mirisd-Jud.Salaj), ce apara granita nordica a Daciei.

Construit initial din din pamant, dupa 143 d.Hr. castrul a fost reconstruit din piatra in vremea imparatului Antonius Pius si avea o forma neregulata. Materialele de constructie au fost utilizate la ridicarea Cetatii si mai tarziu a orasului Baroc de catre armenii stabiliti aici.un bogat material arheologic(statuete, monede, inscriptii,etc)se pastreaza la Muzeul din Gherla si din Cluj-Napoca

In anul 1961 s-a descoperit pe teritoriul fostului castru o diploma militara eliberata la 2 iulie 133, sub domnia imparatului Hadrian , apartinand soldatului Sepenestus Cornon fiul lui Rivus, care aminteste de Dacia Porolossensis ca unitate administrativa.
In anul 1971 s-a descoperit o alta diploma datata 10 aug.123, apartinand soldatului Glavus al lui Navatus din Sirmius care face referiri la existenta Daciei Porolissensis fiind amintit si numele imparatului Hadrian.

Scrie review Castrul Roman de la Gherla

Ai vizitat Castrul Roman de la Gherla? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii