Biserica de lemn din Valani de Pomezeu
Biserica de lemn din Valani de Pomezeu, Judetul Bihor
Biserica de lemn din Valani de Pomezeu, comuna Pomezeu, judetul Bihor, dateaza din secolul XVIII (1730). Are hramul "Sfantul Nicolae".Biserica "Sf. Nicolae" a fost construita din lemn de gorun in anul 1730 de locuitorii satului Valani de Pomezeu. Nava are plan dreptunghiular, iar absida decrosata are plan trapezoidal. Sistemul de boltire este, in tinda, tavan drept de scanduri, naosul-bolta semicilindrica si absida-trunchi de con. Scandurile boltilor sunt legate intre ele prin arcurile-dublou in extrados. in naos, arcul se sprijina pe capetele grinzii-tirant asezata pe console prinse de pereti prin cuie groase de fier. Un stalp de legatura intre arc si tirant a fost cioplit cu succesiuni de romboedre. Arcul-dublou si grinda-tirant sunt impodobite cu motivul franghiei, cu rasuciri intr-un singur sens.
La mijlocul grinzii-tirant se afla motivul rozetei cu sase petale inscrisa in cercul solar. Ancadramentele usilor sunt ornamentate cu franghii paralele, dublate de sirurile "dintilor de fierastrau", asociate la naos cu rozeta, iar la tinda cu motive stelare. Pictura a fost executata in doua etape. Vechiul strat, partial pastrat in altar, dateaza din secolul al XVIII-lea, iar al doilea strat, din 1867, este opera zugravului M. Palann, semnat pe peretele de vest al naosului. Acesta nu a reusit sa se ridice la nivelul artistic al predecesorului sau. Ciclul iconografic al bisericii din Valani de Pomezeu se prezinta astfel: bolta naosului este compartimentata in 24 de casete rectangulare, in care sunt zugravite imagini precum "inaltarea Domnului", arhangheli si evanghelisti.
Pana in anul 1997, luna septembrie, biserica a apartinut parohiei Cosdeni ca si filie; de atunci a devenit parohie de sine statatoare. Biserica nu detine obiecte de valoare, nici icoane vechi, toate s-au predat Muzeului de la Protopopiatul Ortodox Beius.