Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Totoreni

Biserica de lemn din Totoreni, Judetul Bihor

Biserica de lemn din Totoreni se afla in localitatea omonima, comuna Tarcaia, din judetul Bihor. Avand hramul "Adormirea Maicii Domnului", biserica este una dintre cele mai interesante edificii religioase din zona Beiusului datorita prispei de pe latura sudica a naosului, numita de localnici perindele. Folosite ca "loc de detentie", perindelele amintesc de o alta functie decat cea religioasa, cea de loc de judecata, pe care o avea biserica. Folosita si azi ca si in trecut atat de locuitorii satului Totoreni , cat si de locuitorii satului Baleni.
Biserica este datata printr-o inscriptie aflata pe una din grinzile pronaosului, in exterior, in partea stanga a intrarii: "Ziditu-s-au aceasta sfanta beserica dupa intrupare Domnului Leatu 1697" .
Pictura bisericii este realizata de catre pictorul Simion Darabant care a pictat si biserica din Tarcaita, in 1816 si biserica din Gurani, in 1814. O inscriptie din partea de nord a iconostasului ne aminteste ca: "Aceasta sfanta beserica s-au zugravit cu cheltuiala satului Totoreni cu stradania parohului Mihail, sfat Mlende Urs in anul Domnului 1818".
in absida altarului, in partea de sud, gasim urmatorul text: "Acest sfant altar s-au facut cu cheltuiala parinte(lui) Popovici Mihai paroh in Totoreni in anul 1818 iunie".
Particularitatea bisericii este prispa de pe latura sudica ce se intinde pe toata lungimea naosului de aproximativ 525 cm. "Perindelele" se termina odata cu naosul, pronaosul fiind mai lat decat naosul, ocupand si locul prispei. Pronaosul are o lungime de 575 cm. Intrarea se face prin partea de vest a bisericii, in axul bisericii. Usa bisericii, este frumos decorata cu tinte vechi din fier.

Localizare Biserica de lemn din Totoreni

Scrie review Biserica de lemn din Totoreni

Ai vizitat Biserica de lemn din Totoreni? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii