Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Saca

Biserica de lemn din Saca, Judetul Bihor

Biserica de lemn din Saca, cu hramul "Sf. Gheorghe" se afla in localitatea Saca, comuna Budureasa, din judetul Bihor. Ea a fost ridicata in jurul anului 1724 in satul Nimaiesti si este semnata de mesterul Lupu, cel care a ridicat si biserica de lemn din Talpe cativa ani mai tarziu. La fel ca si cea din Talpe, se distinge drept una dintre frumoasele monumente de arhitectura sacra din lemn de pe meleagurile Bihorului, caracterizata prin motivele astrelor ceresti sculptate in relief pe portale si in grinzile de sub bolta navei.
O biserica de lemn mai veche, acoperita cu sindrila, a fost mentionata in Saca in anii 1724-1725. Aceea a fost donata credinciosilor din Belejeni in anul 1818, unde se mai pastreaza si astazi.
Traditia spune ca biserica de lemn actuala a fost adusa din satul Nimaiesti, Momentul aducerii ei in Saca poate fi stabilit aproximativ dupa 1806, cand locuitorii din Nimaesti cereau lemn sa-si construiasca o biserica noua, si inainte de 1818, cand cea veche a fost mutata in Belejeni.
inceputul acestei biserici este fixat de o pisanie pe peretele exterior al naosului, spre miazazi, aparuta recent de sub pamantul care a imbracat biserica, care retine urmatoarele: " Sa sa stie in c[a]nd [a]m [in]trat intr[a]ceasta sf[a]nta besiareca in luna lui mai in 27 si ... Popa Toaderu si sfatu Cociu Ion[a]sc si birau .h.uta si Petru Salau Cucul... ami[n]te sa ziceti s[a] ne iarte D[u]mn[e]zau Diiac Ionu au fost. Si miaster Lupulu. An H[risto]s ..." Trebuie remarcata asemanarea cu biserica de lemn din Talpe, ridicata in anul 1731, unde s-a semnat acelasi mester, Lup din Mizies.

Localizare Biserica de lemn din Saca

Scrie review Biserica de lemn din Saca

Ai vizitat Biserica de lemn din Saca? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii