Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Mierag

Biserica de lemn din Mierag, Judetul Bihor

Biserica de lemn din Mierag a fost ridicata in anul 1756. Are hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Asezata in mijlocul cimitirului, vechea biserica de lemn din Mierag isi primeste si acum in fiecare duminica si sarbatori credinciosii la Sfanta Liturghie. Martora la viata comunitatii inca din 1765, biserica este si in prezent singurul edificiu de cult din localitate. A inlocuit la momentul edificarii ei, o alta biserica de lemn, probabil prea veche pentru a mai merita sa fie reparata, desi la 1 mai 1748, locuitorii Mieragului si cei ai Tarcaitei vecine primesc o jumatate de maje de fier, pentru biserica. in urma vizitatiei canonice pe care episcopul unit Meletie Covaci o face in aceste parti, in anul 1752, aflam ca biserica era acoperita cu sindrila.
in conscrierea de la 1756, se spune: "biserica acum se construieste". Cu timpul, biserica a suferit mai multe interventii, in urma carora infatisarea ei initiala a fost afectata. Astfel, in anul 1925, invelitoarea de sindrila este inlocuita cu tigla, iar coiful turnului este imbracat in tabla. Fotografia facuta si publicata in anii '30 de catre Coriolan Petranu surprinde aceasta modificare adusa bisericii. Ulterior, pe latura de sud a bisericii , a fost amplasata o prispa ce se intindea pe intreaga lungime a naosului si a absidei altarului, situatie surprinsa la momentul publicarii lucrarii Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradei in anul 1978. in urma interventiilor de dupa aceasta data, biserica a capatat o forma mai apropiata de cea initiala.
in interior, peretii bisericii au fost tapetati cu catifea sau material ce culoare rosie si foarte multe prosoape tranditionale. Astfel, pictura realizata in 1783 de Samoki Teodor din Kasa a fost acoperita. Usile altarului au fost pictate in anul 1793 de catre David Zugravu de la Curtea de Arges.

Localizare Biserica de lemn din Mierag

Scrie review Biserica de lemn din Mierag

Ai vizitat Biserica de lemn din Mierag? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii