Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Lazuri de Beius

Biserica de lemn din Lazuri de Beius, Judetul Bihor

Biserica de lemn din localitatea Lazuri de Beius a fost ridicata in doua perioade diferite, amandoua necunoscute, cea dintai probabil in evul mediu iar cea din urma probabil in secolul XVIII.
Data ridicarii bisericii de lemmn din Lazuri de Beius nu poate fi precizata in lipsa izvoarelor istorice sau a unei inscriptii. Constructia de lemn indica doua etape de constructie. Din cea mai veche perioada dateaza altarul si biserica barbatilor, care impreuna rezuma planul initial al unei biserici arhaice de tipul celei de la Putna. Vechimea acestei parti este fara indoiala considerabila, judecand dupa conditia lemnelor din pereti. Un element cu caracter arhaic este si grinda tirant din naos, pe sub arcul butant al boltei. Un ultim detaliu relevant pentru vechimea lacasului se observa in axul altarului, unde se mai pastreaza partea de jos a unui mic luminator, cu golul de circa 5 x 10 cm. Avand in vedere planul initial cu numai doua incaperi, usa bogat sculptata cu motive medievale, caracterul arhaic si gradul de uzura al lemnelor din pereti, se poate propune o datare asemanatoare cu a usii sculptate.
Biserica a fost extinsa ulterior, probabil in prima parte a secolului XVIII , cu un pronaos neobisnuit de mare in raport cu naosul (biserica barbatilor) si un turn deasupra. Tot atunci, a fost inlocuit peretele sudic al naosului si au fost puse talpi noi, care leaga intreaga biserica. Peretii interiori au fost acoperiti cu scanduri verticale si pictati, probabil in a doua jumatate a secolului XVIII.Biserica a fost renovata in 1925 si restaurata in 1959.

Localizare Biserica de lemn din Lazuri de Beius

Scrie review Biserica de lemn din Lazuri de Beius

Ai vizitat Biserica de lemn din Lazuri de Beius? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii