Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Dragutesti

Biserica de lemn din Dragutesti, Cotmeana

Biserica de lemn din Dragutesti, salvata de la disparitie prin conservarea sa in Muzeul Golesti


Biserica de lemn din Dragutesti se pastreaza in Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti si provine din fostul sat Dragutesti, cuprins astazi in localitatea Cotmeana, judetul Arges.
Lacasul de cult a fost inima sacra a unei comunitati romanesti traditionale, ce isi castiga cele necesare traiului din cresterea vitelor, a pomilor fructiferi si a vitei de vie, dar mai ales din prelucrarea lemnului.
O legenda locala spune ca Dragut, unul dintre cei sase ctitori, era un pastor moldovean care a indragit atat de mult plaiurile argesene incat nu le-a mai parasit. Alaturi de fiul sau Constantin si de alti patru oameni instariti, a ctitorit aici, in 1814, o biserica, un loc sfant in care oamenii se adunau sa se roage.

Biserica de lemn din Dragutesti a fost salvata de la disparitie prin transferul si conservarea sa in Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Golesti, in a doua jumatate a secolului XX. Dupa montare si (re)tarnosire, biserica a primit hramul "Sfantul Dimitrie cel Nou".
Este una dintre cele mai reprezentative biserici de lemn din Arges, ridicata prin participarea unui grup de mesteri dulgheri si cruceri, care au demonstrat o buna performanta artistica si tehnica.
Dintre detalii se remarca sculptura pridvorului, a portalului de intrare, arcul dublou pe sub bolta si funia mediana sculptata in relief. De remarcat este si numarul mare de inscriptii in pridvorul bisericii. in interior se pastreaza iconostasul pictat in culori vii si mobilierul traditional.

Biserica este ridicata in formele traditionale, cu o bute destul de inalta incheiata cu bolta, protejata de un acoperis comun in patru ape si marcata pe vest, peste tinda-pronaos, de un turn. Altarul este ascuns de restul incaperilor prin structura iconostasului, care permite trei intrari rituale si un spatiu deschis sub rotundul boltii. intreaga constructie de lemn sta pe un fundament zidit, de caramida, ridicata mai bine de o jumatate de metru de la nivelul pamantului.
Situat in orasul stefanesti, la doar 10 kilometri de Pitesti, pe soseaua veche Pitesti - Bucuresti, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti este o adevarata bijuterie a meleagurilor argesene, fiind un loc incarcat de istorie si traditii populare.
Muzeul este format din doua mari sectii: Sectia Istorie - Etnografie si Sectia in aer liber, prezentate pe o suprafata de 14 hectare.

Cei care trec pragul Muzeului Golesti au ocazia sa retraiasca momente insemnate ale istoriei romanesti, vizitand Conacul familiei Golescu, una dintre cele mai importante familii boieresti din tara Romaneasca, precum si sectia in aer liber - un muzeu al satului romanesc autentic, in care se afla atat gospodarii taranesti aduse de pe intreg teritoriul Romaniei, cat si biserica, o scoala, o primarie, un han, un sector de instalatii pomi-viticole si ateliere mestesugaresti.
Muzeul Golesti este o institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean Arges.

Scrie review Biserica de lemn din Dragutesti

Ai vizitat Biserica de lemn din Dragutesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii