Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Cucuceni

Biserica de lemn din Cucuceni, Judetul Bihor

Biserica de lemn din Cucuceni se afla amplasata in satul omonim, din marginea localitatii Ghighiseni, judetul Bihor. Ea a fost ridicata in jurul anului 1730 si este semnata de mesterul Tulea Ilie, cel care a ridicat si biserica de lemn din Rieni cativa ani mai tarziu. impreuna cu cele din Rieni si Valea de Jos ,este in linii mari, o replica a bisericii de lemn din Bradet, una dintre cele mai semnificative realizari din regiune si din intreaga Transilvanie.
Inceputul acestei biserici este fixat de o pisanie pe portalul dinspre apus, care a stat odata in tinda, la intrarea in naos. Pisania a fost fragmentata de un decor sapat ulterior. Ea este scrisa in limba romana cu grafie chirilica si poate fi citita partial astfel: "Iata aceasta sf[a]nta si D[u]mn[ezeias]ca besereca sau [f]acut in zilele pre luminatei craesai no[a]str[e] Mariia Tereazie si in zilele mitropolitului de Arad Isaia si care om[ini] ... pre ac[ea]sta besearica ... bunului sau fure sau sau arza sa fie afurusit. Si sau facut in sat in Didiseni [facutu]sau cu agiutoriul lui Dumnezau facut si ... tot poporul Didiseni ... lu Patru ... Zavoeni si cu ... popa Danila sau nevoit ... de sau radicat aceasta sfanta beserica pre cum sau aflat ... de mesteri lor ... au fost Tule Ilia d[in] Va[l]i[a] Negra si ..stia Ignat din S... cu po... v[a afl]a la aceasta [b]e[seri]ca sai pomeneasca. Ani de la nasteare lui [Hristos] 1730.
Biserica de lemn a fost parasita dupa ridicarea unei noi biserici parohiale de zid, mai incapatoare, in anul 1929. in 1931 biserica de lemn din Ghighiseni a fost vanduta Internatului diecezan din Beius unde a stat pana in anul 1961, cand a fost donata parohiei Varaseni. in anul 2006 a fost din nou stramutata, de data aceasta in Cucuceni, sat din marginea localitatii de origine Ghighiseni Biserica a ajuns din nou acasa, prin jertfelnicia familiei fratilor Viorel si Ioan Micula, si prin purtarea de grija a P. C. paroh Cristian Ifrim.

Localizare Biserica de lemn din Cucuceni

Scrie review Biserica de lemn din Cucuceni

Ai vizitat Biserica de lemn din Cucuceni? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii