Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Cotiglet

Biserica de lemn din Cotiglet, Judetul Bihor

Biserica de lemn din Cotiglet, aflata in mijlocul cimitirului, vegheaza din varful unui mic deal drumul ce vine dinspre Ceisoara. Satenii o stiu in acel loc de multa vreme si apreciaza vechimea ei la cateva sute de ani dar nimeni nu stie sa spuna care este varsta ei. Documente care sa precizeze cu exactitate momentul edificarii ei nu exista, ceea ce da posibilitatea exprimarii unor puncte de vedere mai mult sau mai putin contradictorii pe aceasta tema. Astfel, daca listele oficiale inregistreaza aceasta biserica ca fiind edificata in secolul XVIII, alte surse plaseaza construirea bisericii in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, atribuind ctitoria ei unuia dintre cei mai de seama copisti romani din zona Bihorului - Popa Ursu din Cotiglet.
Bisericuta din Cotiglet are hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" si este inregistrata ca biserica de lemn in noua lista a monumentelor istorice sub codul BH-II-m-B-01140.. Primul document, un extras cu privire la bisericile de lemn din Conscrierea preotilor si satelor valahilor de examinat in timpul comisiei despre profesiunea credintei si ramasi in schisma din anul 1756 spune ca: " la data 11 martie 1755, preotul satului era Popa Damian, satul fiind cel ce a construit biserica". Cel de-al doilea document, Conscrierea bisericilor din districtul Orazii in anul 1786 spune ca: " parohia Cotiglet tinea de protopopiatul Pomezeu, era singura biserica in sat, era de lemn, numarul caselor din sat fiind 60 ".
Ca si concluzie, in rastimp de numai trei ani, din 1786 si pana in 1789, biserica de lemn este transformata intr-o biserica de zid, care este in "stare buna" si veche. Aceste atribute, consemnate in conscriptia din 1789, precizate de comunitate, ofera posibilitatea emiterii urmatoarei ipoteze: biserica de lemn, care era in picioare in anul 1786, a suferit modificari importante, cel mai probabil, pe langa peretii de lemn fiind ridicata zidirea din piatra. Doar astfel, biserica, intr-o perioada de timp atat de scurta, putea sa fie transformata intr-o biserica de zid pastrandu-si in acelasi tip vechimea.

Localizare Biserica de lemn din Cotiglet

Scrie review Biserica de lemn din Cotiglet

Ai vizitat Biserica de lemn din Cotiglet? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii