Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn din Bradet

Biserica de lemn din Bradet, Judetul Bihor

Biserica de lemn din Bradet a fost ridicata in anul 1733. Aceasta este una dintre cele mai monumentale si desavarsite realizari in arhitectura sacra de lemn din Transilvania, ce a servit, fara indoiala, drept model bisericilor de lemn din Valea de Jos, Rieni, Ghighiseni si probabil altora din zona, astazi disparute.
inceputul acestei biserici este fixat de o pisanie lunga la intrarea in naos, care consemneaza urmatoarele: "Ac[e]asta sf[a]ta si Dumnezaiasca beseareca sau facut in zilele pre luminatului imparatului al sasele Liopoldu Karliusu, mesterii carei au facut beseareca aceasta in satu in Bra[de]tu au fost din tinutul Abrudului anume Mandrutul si cu Briciu Craciun, iara mitropolitu au fost Vitanchie, mitropolit crestin, si toti br[a]dat[a]nii cu batrani si cu tineri sau nevoit cine cu ceau putut sau nevoit, de au facut aceasta sf[a]nta Dumne[ze]iasca beseareca, iara cand au fost de la nasterea lui Hs valeat 1733, - iara de sar afla cineva nebun sa gandeasca cu raotate asupra ac[est]ei sf[i]nte beseareci sa slob[oa]za pre [ea] foc sau alta stracaciune sa fie afurisit si anaftema de trei 318 de parinti sf[i]nti din Nechie amin - scrisam e[u] popa Vasilie. Iara acel preut ce va sluji intru aceasta sf[a]nta beseareca sa zica sa le erte D[umne]zau pacatele mesterilor si tuturor cine au agiutat la sf[a]nta beseareca.
Pe iconostas, in jurul usii imparatesti se poate citi partial pisania lasata de pictorul David Zugravu de la Cutea de Arges: "Ani D[o]mnulu[i] 1750 sau zugravit David ... nou facut si sau zugravit fiind si ... Pusla Ion si Po[pa] Mihai. Foarte tare au star[uit]...".

Localizare Biserica de lemn din Bradet

Scrie review Biserica de lemn din Bradet

Ai vizitat Biserica de lemn din Bradet? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii