Romania locurilor frumoase

Zilele Culturale Germane (Satu Mare)

Zilele Culturale Germane (Satu Mare), Judetul Satu Mare

In fiecare an, in luna mai, timp de 3 zile, au loc la Satu Mare manifestarile denumite "Zilele Culturale Germane".
In anul 2010 evenimentul s-a desfasurat sub motto-ul "Doua decenii in miscare", cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea Forumului Democrat German (FDG). Cu aceasta ocazie, dupa slujba religioasa oficiata in trei limbi: germana, maghiara si romana, participantii, dar si alti tineri si adulti etnici germani, romani si maghiari, s-au adunat in fata statuii dr.Vasile Lucaciu din municipiul Satu Mare unde o fanfara reunita a tinerilor si copiilordin Foieni, Urziceni si Ciumesti, a sustinut un concert aplaudat de cei peste 250-300 de spectatori.
Copiii au interpretat nu numai melodii specifice de fanfara, ci si melodii clasice si moderne sau prelucrari pentru fanfara ale acestora. Indiferent de piesele interpretate, spectatorii au putut constata ca svabii satmareni isi pastreaza traditiile si cultura proprie, una dintre aceste traditii fiind legata de fanfare, considerate un element specific german in zona de Nord-Vest, dar si in Banat, Brasov sau Sibiu, care au aparut odata cu sosirea primilor svabi, adica la inceputul secolului al XVIII-lea.
Primii svabi satmareni au fost adusi de groful Karolyi in anul 1712, dar au fost urmati de altii care au sosit pana la sfarsitul respectivului secol. Imediat ce svabii se asezau intr-o localitate sau construiau una, ei infiintau si cate o fanfara, care participa la toate evenimentele importante ale comunitatii. in timpul comunismului acestea au disparut in totalitate, dar au reaparut apoi si inca continua sa se infiinteze in comunele svabesti.
In acest moment, in judetul Satu Mare exista fanfare alcatuite din copii si tineri ale comunitatilor svabesti din localitatile Beltiug, Petresti, Foieni, Urziceni, Ciumesti si Capleni.

Scrie review Zilele Culturale Germane (Satu Mare)

Ai vizitat Zilele Culturale Germane (Satu Mare)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii