Romania locurilor frumoase

Traseul turistic valea Somesului Mare

Traseul turistic valea Somesului Mare, Judetul Bistrita-Nasaud

Bistrita - Liviu Rebreanu - Nasaud - Feldru - Sangeorz Bai - Maieru - Anies - Rodna ( valea Somesului Mare)

1. Liviu Rebreanu = Fosta localitate Prislop, satul a primit numele datorita faptului ca, aici, au locuit parintii scriitorului Liviu Rebreanu si pentru o vreme insusi scriitorul. Casa muzeu, ce poate fi vizitata zilnic, intre orele 10 - 18 (luni si marti inchis), a fost recladita in anul 1957, prin contributia locuitorilor din Prislop.

2. Nasaud = Nasaudul de azi s-a edificat pe locul unor stravechi asezari, fiind mentionat documentar in anul 1245. in secolul al XVIII-lea se infiinteaza aici Regimentul al II-lea de granita, Nasaudul transformandu-se intr-un centru foarte important in zona.
In cadrul orasului se pastreaza mai multe cladiri vechi, de referinta pentru istoria sa: Palatul Primariei, monumentala catedrala ortodoxa "Sfantul Nicolae", Colegiul National "George Cosbuc", Muzeul Graniceresc Nasaudean, Biblioteca Documentara a Academiei.

3. Feldru = Satul mentionat documentar in anul 1440 este un important centru etnografic. Turistii pot vizita, aici, muzeul satesc, biserica ortodoxa din 1783, monumentul lui Liviu Rebreanu. O interesanta colectie muzeala expune, la scoala, activitatea culturala desfasurata in regiune, dupa 1918, de formatiile artistice din Feldru.

4. Sangeorz Bai = statiune balneoclimaterica renumita in tara prin apele minerale, dar si prin namol mineral si mofete.

5. Maieru = Atestata documentar in anul 1440, comuna se remarca prin casele din lemn specifice, biserica din lemn ( secolul al XIX-lea), muzeul etnografic, unde se poate vedea colectia de documente si obiecte apartinand scriitorului Liviu Rebreanu.

6. Anies = Satul atestat documentar in anul 1450, a jucat un rol important in apararea Rodnei. inca din secolul al XVII-lea, Aniesul este cunoscut si ca statiune balneoclimaterica, datorita apelor sale minerale. Printre obiectivele turistice ce pot vizitate aici, se numara : ruinele unei cetati din secolul al XI-lea si rezervatia naturala "Izvoarele Mihaesei" ( 50 ha).

7. Rodna = Atestata documentar in secolul al XIII-lea ca centru minier, comuna a devenit un important punct de vama intre Moldova si Transilvania pana in secolul XVII. Aici, turistii pot vizita ruinele unei manastiri dominicane din secolele XIII-XIV, biserica romano-catolica din secolul XVIII, biserica ortodoxa in stil neobizantin, din secolul XIX si catacombele, o retea de galerii specifice evului mediu. Este un punct de plecare pe trasee turistice marcate in muntii Rodnei si Bargaului.

Scrie review Traseul turistic valea Somesului Mare

Ai vizitat Traseul turistic valea Somesului Mare? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii