Romania locurilor frumoase

Stropitul de Pasti

Stropitul de Pasti, Judetul Satu Mare

Obiceiul stropitului in cea de a doua zi de Pasti este practicat si astazi pe teritoriul judetului Satu Mare, trecerea timpului lasandu-si insa amprenta si asupra acestei traditii.
in trecut, grupuri de barbati plecau dis de dimineata de acasa, imbracati in straie de sarbatoare si se opreau prima data la rudele apropiate iar mai apoi la cunostinte si prietene.
Pe langa stropit se faceau si urari de sanatate, iar in schimb se primeau oua rosii. Ritualul stropitului se termina seara tarziu, cand barbatii care au fost la stropit ajungeau acasa cu plasa plina de oua rosii.
Daca la origini se folosea apa pentru stropirea tinerelor, astazi in acelasi scop se foloseste parfumul. Se spune ca femeile care sunt stropite cu parfum in a doua zi de Pasti au noroc tot anul, iar barbatilor care uita de acest obicei nu le va merge bine multa vreme.
Conform credintei religioase, obiceiul isi are radacinile in faptul ca evreii i-au stropit cu apa pe adeptii lui Iisus care aduceau vestea invierii Domnului. Obiceiul stropitului isi are originea in perioada precrestina ca simbol al vietii si fertilitatii.

Scrie review Stropitul de Pasti

Ai vizitat Stropitul de Pasti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii