Romania locurilor frumoase

Manastirea Vizantea

Manastirea Vizantea, Judetul Vrancea

Manastirea Vizantea se gaseste intre dealurile subcarpatice, in comuna Vizantea-Livezi, judetul Vrancea, situata pe soseaua judeteana ce leaga resedinta judetului de statiunea climatica Soveja, trecand prin comuna Vidra, poarta de intrare in "Tara Vrancei".

In legatura cu numele acestei manastiri nu avem dovezi care sa ne lamureasca originea lui. Documentele noteaza mai multe locuri numite astfel: manastirea, satul si un parau.

Pentru explicarea acestei toponimic se prezinta mai multe posibilitati. Dupa unii cercetatori I s-a putut zice manastirii Vizantea in amintirea Constantinopolului, care in diverse limbi slave de pilda in bulgara acest oras este numit Vizitisa, nume care apare, dealtfel si in limba romana. O asemenea numire pentru o manastire romaneasca este fireasca daca ne gandim la rolul pe care l-a jucat altadata Constantinopolul in viata religioasa a ortodocsilor, deci si a romanilor.

Daca am accepta aceasta ipoteza trebuie sa admitem ca satul si apa si-au capatat numele de la manastire. in ce priveste satul vedem ca si-a luat numele de la manastire. De aceasta parere este si episcopul Melchisedec, care spunea ca satul "s-a luat numirea de la Monastire, ca toate satele din prejurul Monastirilor; caci la inceput Monastirile erau in locuri isolate si singuratice; apoi cu incetul, trebuintele gospodaresti ale lor au provocat adunarea de locuitori lucratori pe langa Monastiri, din care cu timpul s au format sate".

Daca satul a putut lua numele de manastire, in ce priveste paraul nu putem spune la fel, deoarece se vede ca pe timpul cand s-a format manastirea, paraul de langa ea se numea "Vizant" sau "Vizat - Vizat" de unde forma adjectivala slavona :"Vizantea" adica manastirea Vizatica sau de la Vizat. Ar fi posibil ca acest nume sa fie de origine ungureasca (viz-apa) daca tinem cont de faptul ca aceste locuri au fost stapanite de cumani. Probabil ei au numit paraul astfel deoarece in locul de unde izvoraste paraul Vizaut, exista si izvoare de apa minerala. Acest lucru deosebea intr-un fel paraul Vizaut de celelalte ape din zona.

Scrie review Manastirea Vizantea

Ai vizitat Manastirea Vizantea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii