Romania locurilor frumoase

Manastirea Minoritilor

Manastirea Minoritilor, Bistrita

Adresa: B-dul Eroilor nr. 8-10

In partea de est a orasului vechi, in imediata apropiere a zidului de incinta, se pastreaza unul dintre cele mai vechi monumente arhitectonice ale Bistritei.
Construita in jurul anilor 1270 - 1280, in stil gotic timpuriu, monumentul a suferit mai multe reparatii si transformari, prima dintre acestea fiind consemnata in anul 1494. intre anii1518 - 1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat in stil gotic tarziu, mai apoi suferind adaugiri in stil baroc .
Dupa 1541, cand minoritii au parasit orasul, cladirea a servit o vreme ca hambar si pivnita de vinuri. Daca in secolul al XVIII-lea, interiorul monumentului a fost adaptat stilului gotic, dupa anul 1895, cand a fost cumparat de romani, (care nu aveau voie sa-si construiasca biserica proprie in oras), a fost adaptat pentru cultul ortodox. Trecerea a fost terminata in anul 1988, cand peretii bisericii au fost acoperiti cu pictura murala,(fresca) in stil neobizantin.
Din vechiul monument din secolul al XIII-lea se mai pastreaza doar corul. Tipologic, constructia face parte din categoria bisericilor sala, cu fronton masiv la fatada vestica, decorat cu o rozeta. Nava este sprijinita de contraforti inalti si un cor incheiat cu absida poligonala.
Astazi, fosta Manastire minorita, face parte din ansamblul bisericii ortodoxe " Intrarea in Biserica a Maicii Domnului".

Scrie review Manastirea Minoritilor

Ai vizitat Manastirea Minoritilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii