Romania locurilor frumoase

Festivalul Folcloric Sambra Oilor

Festivalul Folcloric Sambra Oilor, Judetul Satu Mare

Sambra Oilor este o renumita manifestare folclorica care se organizeaza in fiecare an, in prima duminica din luna mai pe DN 19 Satu Mare - Sighetul Marmatiei, la 61 km distanta de municipiul Satu Mare, pe un platou ce poarta chiar numele de Sambra Oilor.
Cu aceasta ocazie sate intregi pornesc spre Dealul Huta unde, de veacuri, in fiecare primavara se aduna osenii pentru a sarbatori Sambra Oilor, un stravechi obicei al ciobanilor, ce marcheaza plecarea turmelor catre munte. i
In aceasta zi se poarta cele mai frumoase si mai scumpe costume populare, asemanatoare cu imbracamintea dacilor de pe Columna lui Traian, iar pe umeri se iau cei mai frumosi desagi. Dupa numeroase activitati practice (inchiderea tarinelor, construirea sau repararea stanilor, intarcatul mieilor, tunsul oilor si berbecilor) si juridice (asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stanei, insemnarea oilor, angajarea ciobanilor, plata pasunatului etc.), la Sambra Oilor se masura si se cresta pe rabojul de lemn laptele de la oile fiecarui sambras dupa care se calcula cantitatea de branza cuvenita laspargerea stanei (Alesul, Rascolul).
Pentru a obtine o cantitate de lapte cat mai mare la "masurisul" oilor, proprietarii isi pasuneau si pazeau ei oile in noaptea premergatoare sambrei. Din primul lapte al stanei se prepara un cas care se impartea intre proprietarii oilor. Activitatile practice si juridice erau insotite de numeroase acte rituale menite sa apere stana si ciobanii de fortele malefice pe timpul verii: purificarea oilor si stapanilor de oi prin stropirea lor cu apa sfintita, scaldatul ritual in apa curata a raurilor sau spalatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale, sacrificarea mielului, pronuntarea formulelor magice etc.
Sambra Oilor se incheie cu o frumoasa petrecere campeneasca unde se mananca alimente specifice (balmos, mamaliga fiarta in lapte si cu adaos de unt, mielul fript haiduceste, casul de la prima mulsoare), se canta si se joaca dupa melodii pastoresti.

Scrie review Festivalul Folcloric Sambra Oilor

Ai vizitat Festivalul Folcloric Sambra Oilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii