Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna (Negresti-Oas)
Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna (Negresti-Oas), Judetul Satu Mare
Anul se incheie cu Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna din Negresti-Oas, care are loc in a doua zi de Craciun.Sarbatoarea Craciunului este cea mai complexa dintre sarbatorile de iarna si legat de ea se pastreaza cele mai multe datini si obiceiuri, dar acesteia i se adauga datinile si obiceiurile de Anul Nou, de Boboteaza.
In trecut, manifestarile specifice sarbatorilor de iarna erau mult mai numeroase: colindatul cu Steaua, cu Viflaimul, cu Capra, cu Plugusorul, cu Sorcova, Mosii, Chiraleisa. De asemenea, aceasta perioada era propice practicilor magice de maritis (descoperirea ursitului, aducerea petitorilor), de prosperitate, de fertilitate, de implinire a omului, de infrumusetare".
In prezent, obiceiurile legate de sarbatorile de iarna se reduc la colindat si, uneori, la manifestari dramatice (teatru cu masti): Viflaimul, Mosii, Pestera. La colindat participa aproape intreaga colectivitate - de la cetele de copii, la cetele de tineri sau la cele ale batranilor. Sunt cantate in special colindele religioase, dar si cele laice, sau colindele legate de viata pastorala, care au asimilat balada, colindele cu caracter satiric.
In cadrul Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna din Negresti-Oas se intrec in colinde ansamblurile "Oasul" si "Sanzienele" din Negresti-Oas, cei de la "Osencuta" din Calinesti-Oas, "Florile Turtului" din Turt, "Ceatara" din Carei, "Codruletul" din Tasnad, "Junii" de la Marna si Ianculesti, "Ciobanasul" din Draguseni. Alaturi de acestea participa si colindatori romani ai Maramuresului istoric din Ucraina, de la Biserica Alba si din Apsa de Jos.