Romania locurilor frumoase

Expozitia Lapidariu

Expozitia Lapidariu, Deva

Expozitia "Lapidariu" cuprinde cele mai reprezentative piese de lapidariu provenind din preistorie, din epoca dacica si din perioada romana, aflate in patrimoniul MCDR (Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva).
Printre acestea se regasesc cinci piese megalitice, descoperite in zona dintre localitatile Baia de Cris si Tebea (jud. Hunedoara). Trei dintre statui au fost descoperite in anul 1881, iar ultima dintre piese si menhirul au fost scoase la lumina in anul 2000. Statuile au fost realizate dintr-o gresie de provenienta locala, friabila, foarte usor de prelucrat. Descoperirea pieselor intr-o cunoscuta zona miniera si atributele figurate pe ele (sac-cos, topor-ciocan) au condus spre interpretarea lor in legatura cu mineritul aurifer.
O alta categorie de piese expuse in "Lapidariu" sunt cele rezultate in urma cercetarilor arheologice din zona capitalei Regatului Dac, si anume blocuri cu cartuse si litere sau cu grupuri de litere grecesti. La Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Sarmizegetusa Regia si la turnul de la Poiana lui Mihu, de langa Blidaru, in zidarie s-au aflat blocuri incizate cu litere grecesti. Majoritatea celor aflate in patrimoniul muzeului din Deva au pe una dintre laturi, incizate, una sau 2-4 litere grecesti, combinatii de litere cu cartuse.

Scrie review Expozitia Lapidariu

Ai vizitat Expozitia Lapidariu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii