Romania locurilor frumoase

Domeniul Stirbey

Domeniul Stirbey, Buftea

Istoria familiei Stirbey se impleteste cu acest loc in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cand documentele il mentioneaza pe marele vornic Barbu Stirbey ca detinator al satului Buftea de Jos, in anul 1831.

Barbu Stirbey, Domnitor al Tarii Romanesti intre iulie 1849 - octombrie 1853 si intre octombrie 1854 * iunie 1856, a mostenit Domeniul Stirbey de la parintele sau adoptiv, marele vornic Stirbey. Avand o formatie intelectuala moderna, pe care i-o asigurasera si studiile la Paris, Domnitorul s-a consacrat preocuparilor sale politice, intervenind destul de putin asupra Domeniului, pe care l-a lasat la randul sau mostenire fiului sau, Principele Alexandru Stirbey (1837-1895).

Mai putin preocupat de politica, Principele, nascut si educat la Paris, a fost in schimb o fire dinamica, cu o intelegere excelenta a timpului sau, care, la indemnul tatalui sau, Domnitorul Barbu Stirbey, a dezvoltat puternic Domeniul Stirbey, dandu-i o dimensiune industriala si comerciala. Principele a amenajat parcul, a construit Palatul si Biserica, precum si numeroase obiective functionale, doar partial prezervate astazi.

Barbu Alexandru Stirbey (1872-1946) a mostenit Domeniul de la tatal sau la doar 23 de ani. Om politic si, deopotriva, un intreprinzator abil si pasionat, educat si el la Paris, Printul Stirbey a dat Domeniului stralucirea conferita de generozitatea spatiului si fericita amplasare, valorificand la maxim potentialul sau economic dar, mai ales, introducandu-l in circuitul inaltei societati bucurestene.

Regina Maria paseste pentru prima oara pe Domeniul Stirbey in 1909 si va urma sa frecventeze constant acest spatiu, despre care a lasat una dintre cele mai calde marturii:

"Buftea era un Domeniu foarte bine oranduit, aproape de tot de Bucuresti, iar Printul Stirbey croise in padure lungi alei pe care le puteai goni in galop, pe un drum batut, lungime de mai multi kilometri. Atat Printul cat si trei dintre fiicele lui erau calareti cat se poate de buni si petreceam de minune impreuna. Mi-era draga acea padure cu covorul ei de flori ce se schimba dupa anotimp, de la mica brandusa galbena pana la floarea de mazarica din mijlocul verii, de un vanat adanc, care-si intindea minunatele manunchiuri peste tot pamantul. Cand inchid ochii parca simt mirosul patrunzator al tufisurilor de stejar care isi raspandesc indeosebi aroma spre seara si par a-si revarsa pana si fundul sufletului in ceasurile racoroase ale amurgului."

Printul Stirbey s-a aflat in relatii apropiate cu Familia Regala indeplinind pentru un timp functiile de Administrator al Domeniilor Regale si consilier al Regelui Ferdinand.

Localizare Domeniul Stirbey

Scrie review Domeniul Stirbey

Ai vizitat Domeniul Stirbey? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii