Romania locurilor frumoase

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala, Enisala

Cetatea Enisala a fost ridicata de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII-lea si la inceputul secolului al XIV-lea si ulterior inclusa in sistemul defensiv al Tarii Romanesti, iar mai apoi fiind transformata in garnizoana a Imperiului Otoman.
Abandonata de catre turci, cetatea s-a ruinat in urmatoarele veacuri, dar este singura cetate medievala care a supravietuit confruntarilor armate ruso-turce desfasurate pe teritoriul Dobrogei.
Partial reconstruita si avand un cochet drum de acces ce duce calatorul pana la poarta de intrare, Enisala, singura cetate medievala din Dobrogea, este pregatita sa isi redobandeasca, de aceasta data in pace, gloria de odinioara.
Este situata in vecinatatea satului Enisala, pe un deal ce domina peisajul, la intersectia unor importante drumuri de apa si de uscat, fiind construita pe cel mai inalt promontoriu situat intre lacurile Babadag si Razim.
Denumirea cetatii provine de la turcescul "yeni" (nou), respectiv regionalismul dobrogean "sale" (asezare, sat), adica asezare noua. Se pare ca turcii au preluat aceasta denumire de la unitatea administrativa de langa cetate, careia i se spunea Vicus Novus (Satul Nou), apoi Novoe Selo. In acelasi timp, cetatea este cunoscuta si sub denumirile Heraclia sau Heracleea.
Cetatea Enisala a fost construita cu scop militar, defensiv si de supraveghere de la inaltime a drumurilor de pe uscat si mai ales de pe apa, intr-o perioada in care gurile Cernet si Dunavat nu erau inca blocate, iar actualul lac Razim era inca golf al Marii Negre. Cetatea a fost ridicata de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII-lea si la inceputul secolului al XIV-lea, secol in care a avut rol militar, politic si administrativ si mai putin economic, facand parte din lantul de colonii genoveze care cuprindea orasele Chilia si Likostomion din Delta Dunarii, Cetatea Alba de la gurile Nistrului, Caffa si Balaclava din sudul Crimeei.
In timpul lui Mircea cel Batran cetatea a trecut in stapanirea Tarii Romanesti, fiind inclusa in sistemul defensiv. La lsfarsitul domniei acestuia, in anul 1417 este cucerita de Imperiul Otoman. Ca si la Isaccea si Giurgiu, turcii instaleaza in Enisala o garnizoana militara.
Ulterior, datorita inaintarii stapanirii turcesti dincolo de gurile Dunarii pana la Cetatea Alba si Chilia si a formarii cordoanelor de nisip ce separa lacul Razim de Marea Neagra, cetatea a fost abandonata deoarece nu mai corespundea intereselor strategice si economice otomane.
Cetatea s-a ruinat in urmatoarele veacuri, insa abandonarea ei de catre turci a facut ca in timpul razboaielor ruso-otomane Enisala sa fie singura care a scapat fara a fi demolata.
Generalii armatei ruse au ordonat acum aproape 200 de ani distrugerea tuturor cetatilor medievale din nordul Dobrogei unde functionau garnizoanele Imperiului Otoman. Una singura a scapat - Heracleea, nemaifiind activa la acea vreme.
Asa se face ca in prezent, Enisala a ramas singura cetate medievala din Dobrogea.

Localizare Cetatea Enisala

Scrie review Cetatea Enisala

Ai vizitat Cetatea Enisala? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii