Romania locurilor frumoase

Centrul Multicultural Sinagoga si Galeria de Arta Lina

Centrul Multicultural Sinagoga si Galeria de Arta Lina, Bistrita

Adresa: Strada General Grigore Balan nr. 10

Sinagoga din Bistrita a fost construita in anul 1856,din fondurile comunitatii evreiesti din oras, in spatiul extramuros. Acest proiect s-a inscris in programul general al secolului al XIX-lea, cand comunitatea mozaica din spatiul imperiului austro-ungar a beneficiat de drepturi cu celelalte comunitati crestine. Edificiul este un exemplu reprezentativ pentru arhitectura romantica, cand stilurile romantic, gotic si renascentist erau reproduse formal, datorita preponderentei elementelor ce reproduc stilul gotic, Sinagoga reprezentand una din cele mai importante constructii neogotice din oras. Lacasul de cult este de tip askenazid, facand parte din cele 7 sinagogi mai vechi de 100 de ani din Romania. Interiorul este pictat in culori calde de acuarela, avand motive florale specifice cultului mozaic. Mobilierul, alaturi de Altar (Arona Kodes) dateaza de la 1856.
in anul 1930, comunitatea mozaica din Bistrita numara 2.198 de credinciosi, reprezentand 15,55% din totalul populatiei orasului.
Dupa deportarea evreilor in lagarele naziste de exterminare, in mai 1944, dar si ca urmare a emigrarii masive in SUA si Israel in perioada comunista, Sinagoga a ajuns intr-o stare avansata de degradare.

Scrie review Centrul Multicultural Sinagoga si Galeria de Arta Lina

Ai vizitat Centrul Multicultural Sinagoga si Galeria de Arta Lina? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii