Romania locurilor frumoase

Centrul Cultural Municipal George Cosbuc

Centrul Cultural Municipal George Cosbuc, Bistrita

Este una dintre constructiile cu mare valoare arhitecturala din spatiul bistritean. Imobilul a fost realizat in anul 1895 si este inregistrat in Lista Monumentelor Istorice - 2004, ca imobil de interes national.
Edificarea acestei constructii, cunoscuta initial cu numele de Gewerbeverein (Casa Asociatiei Meseriasilor), a fost realizata in vechiul sant al cetatii medievale care a inceput sa fie demolata din anul 1864. Practic, in actuala piateta din fata Casei de Cultura se afla Turnul Rotarilor (Wagnerturn) si o poarta secundara care permitea accesul pietonal in Cetatea Bistritei.
in anul 1895, in acest spatiu istoric este construita actuala Casa de Cultura, ca spatiu destinat activitatilor culturale si de petrecere a timpului liber. Este o constructie cu subsol, parter si etaj cu plan dreptunghiular compact, cu fatade pe toate laturile, realizat dupa planurile arhitectului vienez Paul Brang, cel care a castigat si concursul pentru edificiul gimnaziului evanghelic.
Fatada principala, situata pe latura de est, simetrica, are partea centrala intr-un rezalit subliniat de frontonul triunghiular si scara de acces marginita de balustrada din fier sustinuta de cate doi stalpi de sectiune rectangulara.

Scrie review Centrul Cultural Municipal George Cosbuc

Ai vizitat Centrul Cultural Municipal George Cosbuc? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii