Romania locurilor frumoase

Castrul roman Porolissum de la Moigrad

Castrul roman Porolissum de la Moigrad, Judetul Salaj

Localizare: Complexul Arheologic Porolissum se afla in satul Moigrad-Porolissum, comuna Mirsid, judetul Salaj, la 13 km distanta de municipiul Zalau si la 14 de orasul Jibou; aici se ajunge pe DJ 191C Zalau Ortelec Moigrad Porolissum sau pe DJ 108A Jibou Prodanesti Creaca, apoi pe DJ 191C Brebi Moigrad Porolissum.
Complexul Arheologic Porolissum este unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Romania. Castrul de la Porolissum, cel mai nordic punct de aparare al Daciei Romane, se afla in aria satului Moigrad-Porolissum, comuna Mirsid, pe dealul Magura Pomat, la o altitudine de 504 m.
In anul 106 d.Hr. la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, Imparatul roman Traian a infiintat un punct fortificat pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Meses. Constructia initiala, din lemn, cu fundatii de piatra, gazduia aprozimativ 5000 de soldati. Mai tarziu, fortificatia a fost marita si reconstruita din piatra, cu ziduri, valuri si santuri de aparare dar si mai multe castre mici.
In timpul imparatului Septimiu Severus orasul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducatorilor si negustorilor posibilitatea sa lucreze independent. Plecarea romanilor a avut loc in anul 271 d.Ch, insa, conform dovezilor istorice pastrate, Complexul Arheologic Porolissum a continuat sa fie locuit, timp de mai multe secole de la data plecarii.

Localizare Castrul roman Porolissum de la Moigrad

Scrie review Castrul roman Porolissum de la Moigrad

Ai vizitat Castrul roman Porolissum de la Moigrad? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii