Romania locurilor frumoase

Castelul de Apa

Castelul de Apa, Braila

Castelul de Apa a fost ridicat intre 1912 si 1913, ca o constructie moderna, inlocuind vechiul rezervor de apa din Piata Carantinei, prabusit in anul 1892. Dupa prabusirea vechiului rezervor, edilii din acea vreme au dorit ridicarea altuia, care sa fie integrat in arhitectura orasului si a vremurilor, astfel a fost elaborat un proiect initial, de catre inginerul Elie Radu, pentru Piata Spiridon, intr-un stil arhitectonic renascentist, dar care nu a mai fost pus in practica.

Constructia finalizata in anul 1913, nu mai respecta nimic din proiectul initial, fiind formata din centuri si contraforti, ce imbraca la exterior rezervorul cilindric cu o capacitate totala de 2000 mc.

Castelul de Apa in 1982, cand constructia isi pierduse destinatia anterioara, a devenit spatiu pentru alimentatie publica, ocazie cu care s-a demontat cupola originala, stalpii interiori de sustinere si planseul peste rezervorul superior, care s-au refacut din nou. Cele doua rezervoare au fost recompartimentate pe vertical, prin turnarea a doua plansee din beton, s-au taiat goluri pentru usi si geamuri.S-au ridicat doua turnuri cilindrice amplasate simetric, dotate cu scara exterioara si ascensor in interior. Tot cu aceasta ocazie s-au facut finisarile din exterior si interior. in partea superioara a constructiei, s-a amenajat un bar, care se putea deplasa in jurul axului sau, cu ajutorul unui motor electric, intr-o rotatie completa, oferind privitorului panorama intregului oras.

Castelul de Apa este situat pe faleza inalta a Dunarii,in punctul cel mai inalt al orasului, la data construirii lui, fiind cea mai mare constructie de acest gen din Romania.

Localizare Castelul de Apa

Scrie review Castelul de Apa

Ai vizitat Castelul de Apa? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii