Romania locurilor frumoase

Castelul Csernovics

Castelul Csernovics, Judetul Arad

Istoria castelului este legata de cea a familiei nobiliare de origine sarba Csernovics care in anul 1720 primesc de la Imperiul Austriac titlu nobiliar. in anul 1724, Mihai si fiul sau Ioan primesc mai multe domenii printre care si Macea. in acelasi an sunt demarate lucrarile la o resedinta in comuna. Lucrarile se sfarsesc probabil in anul 1745, anul mortii lui Mihai. in aceasta perioada castelul avea o singura aripa, cea de est. Sotia lui Mihai, Ana, devine urmatoarea proprietara si cea care va cumpara domeniile Curtici si Cutos. Nepotul lui Mihai, Lazar Csernovics este cel care va primi in anul 1793 titlul de Graf (Grof). in anul 1804, Pavel Csernovics ajunge proprietar al domeniului Macea. El se va ocupa de amenajarea resedintei. Fiul sau, Petru este cel care dupa o calatorie efectuata in 1845 in Orientul Apropiat va aduce specii exotice precum Ginko Biloba, in gradina parcului ce imprejmuia castelul. Totusi, Petru este si cel care va face ca resedinta sa iasa de sub stapanirea familiei Csernovics, pierzandu-l, conform unor marturii, la un joc de carti.
Urmatorii proprietari vor fi din familia Nagy Karolyi, primul fiind Gyorgy Karolyi. El va demara in 1862 o noua modificare a castelului si o extindere prin construirea celei de-a doua aripi, si a turnului inalt de 30 de metri. Aceasta adaugire aduce castelului asemanarea cu modelele in voga din Franta. Fiul sau, Tibor Karolyi, se va ocupa mai mult de extinderea parcului care va avea o suprafata de 100 de holde de padure plantata. in anul 1900, proprietar al domeniului este Gyula Karolyi, cel care il va aduce pe fotograful Ruhm Odon sa imortalizeze castelul. O imagine s-a pastrat pana in ziua de astazi. Tot el este cel care adauga o terasa metalica la corpul vechi.
Dupa 1912, groful nu se mai ocupa de castel, axandu-se in mod special de mosie. incepand cu 1920, Gyula Karolyi se retrage la resedinta sa de la Budapesta. in 1939, castelul si parcul trec in proprietatea medicului Adam Iancu din Curtici. Acesta le va poseda pana la nationalizarea lor in anul 1948. Dupa aceasta data castelul va avea mai multe destinatii printre care orfelinat, azil pentru orbi, centru de reeducare pentru copiii orfani sau sediu al Cooperativei Agricole. Dupa Revolutie,incepand cu anul 1991, castelul si gradina botanica au fost inchiriate de catre Universitatea de Vest "Vasile Goldis", fiind intr-un final achizitionate de aceasta recent.
sursa: wikipedia

Localizare Castelul Csernovics

Scrie review Castelul Csernovics

Ai vizitat Castelul Csernovics? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii