Romania locurilor frumoase

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu, Sinaia

Adresa: Str. Yehudi Menuhin, nr. 2, cartier Cumpatu, Sinaia

In 1947, aflat la Paris, Enescu a donat vila statului roman, spre a fi folosita ca loc de odihna si de creatie pentru artisti. Din 1995, devine Casa Memoriala "George Enescu", iar din 2007 - sectie a Muzeului National "George Enescu".

Casa Memoriala "George Enescu" se afla situata in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia asezat pe malul drept al raului Prahova. in destinul stralucit al lui George Enescu, orasul Sinaia si vila "Luminis" au o semnificatie aparte. George Enescu si-a organizat viata in asa fel incat, in perioada dintre concerte sa-si afle ragazul de a putea compune, facandu-si un refugiu din vila de la Sinaia. Vila nu a fost construita intamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atat sentimental, cat si profesional de acest oras, datorita sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peles, fiind pentru el o poarta de lansare in lumea culturala muzicala a momentului.

Vila a fost construita intre anii 1923 - 1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului. Realizata intr-un stil autentic romanesc, si integrata armonios in ambianta inspiratoare a muntilor Bucegi, vila "Luminis" avea sa fie atat un loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei enesciene, cat si un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, intre 1926 si 1946. Intreaga vila este mobilata si aranjata cu rafinament si imaginatie, reunindu-se in mod armonios si original, elementele omamentale si de mobilier in stilurile romanesti si orientale. Dupa parasirea definitiva a tarii, determinata de evenimentele politice dintre anii 1945 -1946, Enescu semneaza la Paris un act de donatie, prin care vila "Luminis" urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini.

Localizare Casa Memoriala George Enescu

Scrie review Casa Memoriala George Enescu

Ai vizitat Casa Memoriala George Enescu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii