Romania locurilor frumoase

Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania "sef rabin Dr. Moses Rosen"

Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania "sef rabin Dr. Moses Rosen", Bucuresti

Profil principal: Arta religioasa, Istorie

Muzeul este adapostit intr-o fosta sinagoga, construita in 1910, sinagoga Unirea Sfanta, fosta Sinagoga Croitorilor, care a functionat ca lacas de cult pana in 1968, iar din 15 ianuarie 1978 a devenit muzeu. Muzeul a fost infiintat la initiativa rabinului sef dr. Moses Rosen, de catre un colectiv de istorici si prezinta istoria evreilor pe teritoriul romanesc, din secolul al II-lea si pana astazi. Muzeul, in forma sa restructurata, schiteaza istoria evreimii de pe meleagurile romanesti intr-o conceptie sistematica, realizata cu mijloace expozitionale adecvate. Cateva mii de exponate reflecta: viata evreiasca cultural-comunitara; procesul de integrare economica, sociala si politica in societatea romaneasca, creatia stiintifica, literara si artistica.
La parter poate fi urmarit traseul de istorie politica, culturala, economico-sociala si cultural stiintifica parcurs de evreimea romana in secolele XIV-XX. Dar nu inainte de a lua contact cu unele marturii despre Iudeea antica asa cum arata ea in ajunul cuceririi romane (sec. I e.n.)
Cartea lui Benjamin de Tudela, publicata in versiune franceza in anul 1734, este printre piesele originale de valoare aflate in colectiile muzeului.
O variata gama de exponate, ordonate dupa criterii cronologice si tematice, reflecta: prima faza de viata comunitara; dinamica si diversitatea socio-profesionala a locuitorilor evrei.
Pentru implicarea evreilor in viata economica sunt semnificative, printre altele: exponatele referitoare la crearea targurilor si targusoarelor cu participarea activa a unor comercianti si meseriasi evrei; marturiile documentare privind mestesugarii si breslele. Simbolistica breslelor de mestesugari evrei, steagurile de bresle si catastifele lor pun in evidenta meseriile practicate, cat si caracterul traditional religios al acestor organizatii profesionale.
O vitrina este dedicata gravorilor evrei, autori ai unor medalii emise de diferite institutii politice, culturale si academice romanesti cu ocazia unor evenimente sau aniversari de importanta istorica. Printre exponatele despre viata social-economica se inscriu si cele referitoare la primii financiari evrei: bancherul Bercovitz, care in 1836 a infiintat in Bucuresti faimoasa banca ce-i purta numele; bancherii Hilel si Leon Manoah - cel de al doilea fiind si unul din cei mai vechi angrosisti de manufactura din tara Romaneasca; Solomon Halfon, creatorul "Bancii Halfon", in 1829; Michel Daniel si fiul (vestiti zarafi la Iasi); Marmorosh si Blank, creatorii vestitei banci "Marmorosh-Blank & Co", una dintre cele mai mari si longevive; se exemplifica si contributia evreilor la dezvoltarea industriei mecanizate ca si la alte branse economice.
Participarea evreilor la viata politica romaneasca in secolul al XIX-lea este marcata printr-o compozitie fotodocumentara.
La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, viata evreimii romane cunoaste forme politico-organizatorice tot mai diversificate. Exponatele oglindesc inceputurile activitatii sioniste; participarea la congres sionist international de la Basel (1897); infiintarea Uniunii Evreilor Pamanteni (1909), care milita pentru cucerirea drepturilor cetatenesti.
Perioadei interbelice ii este consacrat peretele longitudinal din stanga intrarii principale. Aici sunt ilustrate cateva aspecte din viata evreiasca in relatie directa cu momentele cruciale ale istoriei Romaniei.
O sala memoriala evoca martiriul evreilor din Romania in epoca Holocaustului.

Program: luni, miercuri: 9:00 - 13:00; joi: 9:00 - 12:30, 15:00 - 18:00
Adresa: Str. Mamulari nr. 3, sector 3, Bucuresti

Localizare Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania "sef rabin Dr. Moses Rosen"

Scrie review Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania "sef rabin Dr. Moses Rosen"

Ai vizitat Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania "sef rabin Dr. Moses Rosen"? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii