Transfagarasan - obiective turistice Transfagarasan
Transfagarasan, Zone turistice
Transfagarasan, cel mai spectaculos drum din RomaniaDenumita si "Drumul printre nori", soseaua in lungime de 91 km a fost construita intre anii 1970 - 1974, cu mari eforturi materiale si umane.
Este una dintre cele mai spectaculoase sosele din Europa datorita altitudinii mari la care a fost realizata, a numeroaselor serpentine si a peisajului care poate fi admirat in timpul traversarii rezervatiei "Valea Balea", unde se gasesc forme de relief specifice glaciatiunii cuaternare.
Cunoscut si sub numele de DN 7C, Transfagarasan face legatura intre doua provincii istorice, Muntenia si Transilvania. Drumul trece pe langa Barajul Vidraru si isi continua serpuirea spre cota 2000, prin golul alpin, catre inaltimile Fagarasului. De aici, soseaua coboara catre Arpasu de Jos, judetul Sibiu, unde se racordeaza cu DN1.
Transfagarasan a fost construit in perioada martie 1970 - septembrie 1974 si reprezinta cea mai grandioasa lucrare de acest gen din tara noastra.
Este un drum in rampa, care se remarca atat prin serpentinele sale naucitoare, prin inaltimea la care se afla, ajungand la o altitudine de 2034 de metri, cat si prin peisajele pitoresti ce il inconjoara. Pe intregul traseu al drumului sunt 27 de viaducte si 830 de podete, iar intre Capra si Balea Lac se afla cel mai mare tunel din tara (887m), care strabate muntele Paltinul.
Cu o lungime de aproximativ 90 de km, Transfagarasan este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania, remarcat si de echipa show-ului de televiziune "Top Gear", care a fost impresionata de Transfagarasan la filmarile din 2009 realizate in Romania. "Este cel mai bun drum din lume! Romania, iti multumim ca ne-ai primit!", au fost cuvintele spuse cu multa emotie la finalul cursei de prezentatorul Jeremy Clarkson.
O plimbare de weekend cu masina pe Transfagarasan ramane o experienta unica pentru toti cei care doresc sa imbine adrenalina, provocata de drumul anevoios si numeroasele serpentine, cu peisajul feeric, traind astfel cel mai frumos sentiment in natura.
Drumul este inchis pe o portiune de 27 de kilometri timp de 8 luni din an, iarna si primavara, din cauza pericolului de avalanse, caderi de stanci, alunecari de teren.
Astfel, in perioada 20 octombrie 2020 - 30 iunie 2021, DN 7C - TRANSFaGaRasAN este iNCHIS PARtIAL pe sectorul de drum cuprins intre kilometrul 104 (Piscu Negru - jud. Arges) si kilometrul 130,8 (Balea Cascada - jud. Sibiu). Portiunea inchisa se redeschide circulatiei incepand cu data de 1 iulie 2021.
Vara, sunt restrictii de circulatie pe timpul noptii, intre orele 21:00 si 07:00, din cauza vizibilitatii reduse (ceata) si a fenomenelor meteorologice neprevazute ce pot pune in pericol siguranta participantilor la trafic.
Drumul ramane DESCHIS circulatiei rutiere tot timpul anului pe urmatoarele zone:
- Jud. Arges - din localitatea Bascov pana la Piscu Negru (km. 104) / Complex Capra (km.108);
- Jud. Sibiu - de la intersectia DN 1 cu DN 7C (km. 152) pana la Cabana Balea Cascada (km. 130,8).
Drumul este deosebit de periculos, cu serpentine, curbe numeroase si tuneluri, astfel ca viteza maxima recomandata este de 40 de km/h.
Transfagarasan (DN 7C) este un drum national aflat in administrarea Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. in consecinta, administrarea, exploatarea si intretinerea acestui drum sunt in competenta CNAIR.