Romania locurilor frumoase

Siturile arheologice de interes national de la Barla

Siturile arheologice de interes national de la Barla, Judetul Arges

In comuna Barla se afla doua situri arheologice de interes national — fortificatia cu val de pamant "Brazda lui Novac" de la nord de satul Barla (secolul al III-lea e.n., epoca romana) si situl arheologic de "la Urloaie" de pe dealul Cotmeni, la 2 km de Urlueni, sit ce cuprinde vestigii romane: castrul mare, castrul mic, traseul Brazdei lui Novac si sectorul limesului transalutan.
Brazda lui Novac de nord este un limes, intarit cu un valum de pamant, care strabate judetul Arges de la vest la est, intersectand valul de pamant Transalutanus in satul Urlueni. santul se afla spre nord de val, ceea ce indica faptul ca era destinat sa apere teritoriul situat spre sud de aceasta limita.
Valul de pamant intarit, care avea circa 3 metri inaltime, cu un sant adanc de 2 metri in fata, s‐a pastrat mai bine in zona Olteniei, unde a fost, probabil, construit de armata.

Brazda lui Novac pornea de la gura Topolnitei (judetul Mehedinti), traversa Oltenia si Muntenia pe sub dealuri pana la Mizil, urmele sale vazandu-se si astazi.
in prezent, Brazda lui Novac de Nord constituie suportul terasamentelor caii ferate Curtea de Arges-Pitesti-Rosiori de Vede-Turnu Magurele.
Situl arheologic a fost descoperit in 1940, insa cercetarile au inceput abia in 1983. Pe rand, au fost dezvelite, cu mare dificulate din cauza tipului de sol, principia, praetoriumul, fossa, zidul ce lega doua dintre bastioane si un turn.
in 1995, arheologii au cercetat numai partea de vest a castrului (22 m), zona ce a continuat a fi prioritara si anul urmator. S‐au gasit multe resturi de caramizi arse si tigle intr‐o constructie de caramida legata cu mortar.

Din cercetari se lanseaza ipoteza ca ar fi existat un castru anterior celui din caramida, unul de pamant. Printre descoperiri se numara urmele de carbune si pamant ars, material ceramic si piese de metal.
Asezare: Comuna Barla este situata in sud-vestul extrem al judetului Arges, in Campia Gavanu-Burdea, la limita cu judetele Olt si Teleorman, pe malurile raului Cotmeana, acolo unde acesta se varsa in Vedea, si in zona cursului superior al raului Tecuci. Este strabatuta de soseaua judeteana DJ 679.

Scrie review Siturile arheologice de interes national de la Barla

Ai vizitat Siturile arheologice de interes national de la Barla? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii